Er is weer engelengezang te horen op de Houtribdijk

27 januari 2020 21:28
Engelenzender Houtribdijk-2372 ©FotostudioWierd_iov_Rijkswaterstaat[4803]

ENKHUIZEN – Misschien kun je het je nog herinneren dat er tussen 1994 en 2000 op de Houtribdijk engelengezang te horen was als je afstemde op FM-frequentie 98.0. De zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948- 2012).

De kunstenares wilde met dit audiokunstwerk de auto transformeren tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 kilometer lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelen-gezang.

1999: zender op verzoek uit de lucht gehaald

31 december 1999 werd de zender uit de lucht gehaald omdat de kunstenaar vond dat de engelen genoeg gezongen hadden. Tijdens haar ziekbed kwam de vraag van diverse betrokkenen om de engelen opnieuw te laten klinken. Toebosch stemde daarmee in. In 2019 blies Museum de Fundatie in Zwolle de Engelenzender tijdelijk nieuw leven in. In de vorm van de smartphone-app ‘Engelen/Angels’.

Rijkswaterstaat heeft de app met ingang van maandag 27 januari voor een periode van drie jaar geadopteerd. En zo zullen de komende jaren weer engelen te horen zijn op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Niet zoals vroeger via de FM-frequentie, maar via de speciale app.

Engelen/Angels app

De app Engelen/Angels is te vinden in de Apple Store en Google Play Store. Net als bij de oorspronkelijke FM-frequentie zingen de engelen van de app alléén in de onmiddellijke nabijheid van de Houtribdijk. Weeff Radio gaat woensdagavond proberen of de studio dicht genoeg bij de Houtribdijk zit om de engelen op de radio te laten zingen.

Foto: Fotostudio Wierd, i.o.v. Rijkswaterstaat. Op de foto is Rudy Luijters te zien, erfgenaam van Moniek Toebosch, die luistert naar de Engelenzender via de app die Rijkswaterstaat heeft overgenomen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844