Europarcs wil verder met recreatiegebied Enkhuizerzand: “2025 of 2026 nog steeds haalbaar”

29 oktober 2022 15:48

“Hoe lang wordt er over het gebied gesproken? 20, 30 jaar”, vraagt Europarcs-directeur Andries Bruil zich hardop af tijdens het interview. Nu het herstelplan voor de ontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizerzand er ligt, hoopt Bruil snel weer aan de slag te kunnen. Want hoe staat het eigenlijk met dit grote project? 

Aangepast plan vakantiepark Enkhuizerzand

Een camping, een opgeknapt openbaar gebied met langgerekt strand en een vakantiepark: dat is het vergezicht. Maar de ontwikkeling gaat niet zonder slag of stoot. Het plan moest na verzet van de Provincie al eens worden aangepast. En vorig jaar oordeelde de Raad van State na bezwaren van de IJsselmeervereniging dat er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd.

Herstelplan uitgesteld

Die zijn nu verwerkt in een herstelplan. Een stuk moeras, een openbaar wandelpad met groen en maximaal 25 camperplaatsen op de al gerealiseerde camping. Het plan stond voor afgelopen dinsdag op de agenda van de gemeenteraad. Maar omdat er nog aanpassingen in het stuk gemaakt moeten worden, werd het besluit op het laatste moment uitgesteld.

Geduld is een schone zaak bij dit project. Toch weigert directeur Andries Bruil van Europarcs bij de pakken neer te zitten. “Elke vertraging levert financiële schade op natuurlijk. Maar we hebben bewust voor deze locatie gekozen. We geloven in Enkhuizen als omgeving voor ons product. Dat we mensen er blij mee maken die er komen recreëren. Dat wij er een goede boterham mee verdienen, maar ook een positief effect heeft op de economie van Enkhuizen.”

Commotie

Toch kan ook Bruil niet ontkennen dat er regelmatig gedoe is rondom de ontwikkeling van het gebied. Eerst toen er nog plannen waren om een deel van het vakantiepark in het IJsselmeer te bouwen. Maar ook de vraag van het inmiddels overleden raadslid Chris Segerius waarom het gebied dat miljoenen waard moet zijn voor maar 335.000 euro is verkocht. En documenten erover geheim blijven.

Hieronder het plan met het vakantiepark, deels in het IJsselmeer, wat door de Provincie werd afgewezen.

Kaartje Enkhuizerzand

‘Dit was niet onze, maar een politieke keuze’

De directeur snapt de gevoeligheid en roemt de betrokkenheid van de Enkhuizers. “Het is voor ons ook een uitdaging en leerzaam. Waar ik wel m’n wenkbrauwen bij frons is dat mensen de aanleiding vergeten. Dit is destijds een keuze van de politiek geweest om het op deze manier te doen. Ze zochten iemand die een openbaar gebied wil aanleggen en tien jaar onderhoudt. In ruil daarvoor mocht er een camping en een vakantiepark komen. En dat is ons gegund, maar het is niet onze keuze geweest om het zo te doen.”

Hoe nu verder?

Maar als het herstelplan eenmaal is aangenomen door de raad hoopt de projectontwikkelaar in rustiger vaarwater te komen en aan de slag te kunnen. Want in de tussentijd kon er weinig gedaan worden. Eigenlijk had het openbaar gebied, met een kustboog met een langgerekt strand, al klaar moeten zijn. Maar door de zaak bij de Raad van State heeft dat vertraging opgelopen. 

Hoe staat het nu met de ontwikkeling van het openbaar gebied? “Dat hangt af van de kustboog die nog moet komen. Met een kampeerplaats en de zeilschool erop”, legt Bruil uit.

De boog is volgens hem essentieel voor de ontwikkeling van de rest van het openbaar gebied. “Want anders spoelt alles wat je aanlegt met hoog water of storm weg. Het is de ruggengraat van het gebied.”

Tekst gaat onder de impressie van het openbaar gebied verder.

2023

De aanvraag voor een vergunning bij Rijkswaterstaat is in de maak. “Het is technisch complex”, legt de gespecialiseerde Europarcs-advocaat Mark Gideonse uit. “Als je zoiets doet in het water hoort dat er gewoon bij”, vult Europarcs-directeur Andries Bruil aan.

De hoop is dat er volgend jaar gestart kan worden met het openbaar gebied. “Het is Natura 2000-gebied. Dus in de winter mag je vanwege het stormseizoen niets doen”, aldus Gideonse. “Dus als de vergunning er ligt zouden we in april 2023 op z’n vroegst kunnen beginnen.”

Bruil hoopt ook dat het aanleggen van het gebied leidt tot meer vertrouwen in het project. “Hoe sneller het mooi wordt gemaakt, hoe beter het is voor de Enkhuizers en ons ook. Eerst moet de kustboog worden aangelegd, daarna de rest. Dat hoeft geen meerjarenplan te worden, maar zal negen maanden tot een jaar duren voordat het openbaar gebied klaar is.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Zwembad Enkhuizerzand

Toekomst zwembad

In de eerder gemaakte afspraken tussen de gemeente Enkhuizen en Europarcs staat ook de mogelijkheid dat de projectontwikkelaar de exploitatie of zelfs het hele zwembad dat al in het gebied ligt van de gemeente overneemt.

Al jaren moet er geld worden bijgelegd. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor alle budgetoverschrijdingen. En CDA-raadslid Jan van der Werf maakte zich onlangs al zorgen over de stijgende energiekosten en de gevolgen ervan. 

Of Europarcs het zwembad of de exploitatie ervan gaat overnemen is op dit moment nog niet duidelijk. “Daar hebben we eerder al verkennende gesprekken over gevoerd, maar daar kan ik nu niks over zeggen. We spreken meerdere malen per jaar over dingen die in het contract staan. Maar het is geen harde ja en ook geen nee op dit moment.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Impressie vakantiepark Enkhuizerzand

Wanneer komt het vakantiepark?

Blijft over het bungalowpark met zo’n 160 vakantiewoningen. Tijdens de opening van de camping in 2020 hoopte Europarcs-directeur Andries Bruil nog dat het totale gebied van het Enkhuizerzand in 2025 of in 2026 volledig klaar zou zijn. Jaartallen die ondanks de vertraging wat hem betreft nog steeds staan. “Stel dat het vanaf nu meezit, dan kan het nog haalbaar zijn. In ieder geval willen we zodra het kan, beginnen met het vakantiepark.”

En ondanks dat het project niet zonder slag of stoot gaat, lijdt het enthousiasme van Bruil er niet onder. “Als je kijkt waar wij als Europarcs willen zitten, dan hoort deze locatie bij de top 5, misschien wel top 3. De plek is fantastisch, de stad ook. Het wordt tijd dat we met z’n allen vertrouwen hebben dat we een toeristisch product maken wat een positief effect heeft op vakantiegangers, de gemeente en Europarcs”, zo sluit hij af.

Het streven is dat het herstelplan in december alsnog op de agenda van de gemeenteraad komt. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405