Examenstress: zo gingen de examens bij deze West-Friese leerlingen

13 mei 2022 11:34
Door Liza Trap
Bron: Werenfridus

Dat er nu na corona veel onzekerheid is ontstaan bij leerlingen over hun schoolresultaten dat is iets wat zeker is. De VO-raad en actiegroep LAKS denken dat zij de gevolgen gaan treffen van onderwijs in coronatijd bij hun vervolgopleiding. Veel leerlingen hebben vertraging opgelopen en kampen met motivatie- en concentratieproblemen. Er zijn daarom al kleine versoepelingen gemaakt voor de examenleerlingen: ze mogen een extra herkansing doen en ze mogen examens verspreiden over verschillende tijdvakken. Het maakt hun diploma gelukkig niet minder waard door deze versoepelingen. Leraren valt het op dat ondanks deze versoepelingen leerlingen het nog spannender vinden om examens af te leggen als afgelopen jaren. Hoe hebben de examenleerlingen in West-Friesland hun eerste examens ervaren? Lees hier de ervaringen van drie examenleerlingen.

Naam: Juni Sintos

Leeftijd: 19 jaar

Woonplaats: Hoorn

Ik zit op de OSG West-Friesland en ik doe eindexamen vwo. Ik heb gisteren het Nederlands examen gemaakt. Het examen ging voor mijn gevoel wel goed. Het was niet te moeilijk en ik kwam gelukkig niet in tijdnood. Ik was best wel zenuwachtig voor dit examen want dit is het eerste examen dat ik ooit heb gemaakt. Het Nederlands examen schijnt ook een heel moeilijk examen te zijn, dus ik was best wel bang dat het niet goed zou gaan ondanks dat ik mij wel goed heb voorbereid.

Zelf zag ik niet op tegen de examens. Na vijf jaar havo en twee jaar vwo is dit een mooie afsluiting en daar keek ik eigenlijk wel naar uit, ook al was ik wel vrij zenuwachtig.

Het meest zenuwachtig ben ik voor wiskunde aangezien dit niet mijn sterkste punt is en het vak is waar ik gemiddeld het laagst voor sta dus ik hoop dat dat goed gaat volgende week.

Naam: Milena Elvira Weber

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Hoorn

Ik zit op Werenfridus en ik doe havo-eindexamen. Gisteren heb ik het Duits en aardrijkskunde examen gemaakt. Duits ging goed voor mijn gevoel. Ik vind dat wel altijd lastig in te schatten met meerkeuzevragen. Ik weet nooit of ik de goede kies, haha. Aardrijkskunde ging erg slecht. Het examen was heel moeilijk. Al wist je alle leerstof, dan was hij alsnog moeilijk. Het waren alleen maar inzichtvragen. Ik was gelukkig niet de enige die het examen moeilijk vond. Iedereen had er moeite mee, dus hopelijk gaat de normering omhoog!

Ik had wel wat zenuwen voor het eerste examen. Ik begon wat te trillen. Het was ook meer dat ik gewoon tegen het lange stilzitten op zag en dat alles van deze laatste toetsen afhangt. Dat maakte mij zenuwachtig. Bij het tweede examen vielen de zenuwen alweer mee gelukkig.

Ik zag zeker op tegen de examens. Ik was er eigenlijk nog niet echt klaar voor, omdat ik dacht dat het allemaal heel serieus zou zijn. Dat viel uiteindelijk wel mee. Tuurlijk is het serieus met alle regeltjes, maar ik had verwacht dat het nog erger was. Wat ik heel lastig vind van examens is dat je drie uur lang echt helemaal stil moet zitten en zo lang concentreren. Ik ben daar heel slecht in en houd dat niet vol. Daar zag ik het meeste tegen op.

Naam: Milika Knijn

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: De Goorn

Ik zit op het Copernicus in Hoorn en ik doe daar eindexamen havo. Ik heb gisteren mijn eerste examen gemaakt, en dat was voor Duits. Ik vond dat het examen wel goed ging dus ik liep ook met een goed gevoel de zaal uit. Het examen maken was wel heel spannend. Niet per se voor het examen zelf maar voor de laatste lootjes! Toen ik eenmaal zat kreeg ik wel een besefmomentje dat ik nu wel echt m’n middelbareschooltijd aan het afsluiten ben.


Ik ben niet heel bang voor de talen maar voor geschiedenis en kunstgeschiedenis ben ik toch wel echt zenuwachtig. Ik wil heel graag dat ik slaag en dan het liefste met mooie cijfers. Ik weet wel dat het goed komt omdat ik er goed voor stond, maar toch heb ik ergens de angst dat alles ineens fout gaat. Beetje last van faalangst…

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844