Explosies en opgeblazen vuilnisbakken: “Ben helemaal klaar met illegaal vuurwerk”

1 december 2021 10:16

Met name het centrum van Medemblik is de laatste maanden in de ban van jongeren die met zwaar vuurwerk prullenbakken opblazen. Naast de schrik bij de vele inwoners is ook de ergernis en onbegrip groot. “Als ik je tegenkom grijp ik je en krijg je de volle laag.”

vuurwerkoverlast Medemblik

In de afgelopen vier maanden zijn er 38 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast bij de gemeente Medemblik. Ongeveer 10 daarvan betreffen meldingen waarbij prullenbakken zijn opgeblazen. Dat blijkt uit de beantwoording van het college nadat raadslid Bert de Jong (Morgen!) vragen stelde over het vuurwerkprobleem in de gemeente. 

“Ik zat zondagavond op de bank en toen ik hoorde ik een hele harde knal. Ik schrok me rot en ben maandagochtend een ommetje gaan maken door de buurt.”

Malinda Bruyns, omwonende

“Het vuurwerkprobleem zit mij heel hoog”, vertelt Malinda Bruyns aan NH Nieuws/WEEFF. De maat was vol voor de Medemblikse, nadat vorige week vlakbij haar woning een prullenbak het moest ontgelden. “Ik zat zondagavond op de bank en toen ik hoorde ik een hele harde knal. Ik schrok me rot en ben maandagochtend een ommetje gaan maken door de buurt.” 

Bruyns trof toen een opgeblazen prullenbak aan, maakte een foto en uploadde haar beklag op social media. Op dat bericht werd flink gereageerd en veel buurtbewoners herkenden zich in de totale ergenis van Bruyns.

vuurwerkoverlast medemblik

Vandalisme onder jongeren

Volgens Bruyns zijn het jongeren tussen de 12 en 13 jaar oud, die met name ’s avonds zorgen voor de zware explosies en het vandalisme. “Die kinderen moeten echt opgevoed worden”, concludeert de bewoonster geïrriteerd. “Mijn zoon is 13 jaar oud en komt na 21.00 uur niet meer buiten. Ik snap dus echt niet hoe die kinderen rond die tijd nog buiten lopen op straat.”

Tot nu toe wist Bruyns één keer de jongeren op heterdaad te betrappen. “Tijdens Sint Maarten was het groepje vandalen met vuurwerk naar andere kinderen aan het gooien. Ik ben toen woest naar buiten gestapt en heb ze verbaal de volle laag gegeven.”

Het zit Bruyns zo hoog dat ze niet wegdeinst om er de volgende keer opnieuw op af te stappen. “Als ik je tegenkom grijp ik je en krijg je de volle laag.”

Opgepakt

Ook de gemeente Medemblik onderkent het vuurwerkprobleem. Toch blijft handhaven op dit thema lastig voor de politie, omdat de afstekers na “de klap” meestal vertrokken zijn. Wel werd er eind oktober een 16-jarige verdachte In Wervershoof aangehouden met 138 stuks zwaar vuurwerk. “Het gaat natuurlijk een keertje helemaal fout”, vervolgt Bruyns. “Dat zware vuurwerk wordt natuurlijk in het huis van papa en mama bewaard.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405