Expoost toont de beste politieke cartoons van 2019

24 juni 2020 15:32
Expoost

In het pop-up museum Expoost in Hoorn is de expositie Inktspot gestart. Daar zijn de 100 beste politieke cartoons van 2019 te zien. Onder meer de binnenlandse en de buitenlandse politiek komen hierbij aan bod.

 “De politiek, maar ook de katholieke kerk en wat daar heeft plaatsgevonden. Daar worden cartoons over gemaakt”, vertelt Joke van der Meij van het pop-up museum Expoost aan WEEFF Radio. “Het gaat over alle actualiteiten uit 2019.”

De beste politieke cartoons

Tekenaars konden hun beste cartoons inzenden. “Dat waren in totaal 305 tekeningen. Door een vakkundige jury zijn daar 100 tekeningen uitgekozen.” Onder de uitgekozen tekeningen zijn de eerste, tweede en derde plek gekozen. De 100 tekeningen vallen onder een reizende expositie. “En wij hebben het geluk dat we dat naar Hoorn konden halen.” Hoorn is de derde locatie van de expositie.

Er is al langere tijd best wat te doen rondom cartoons. Joke denkt dat alles wat bij deze expositie hangt vooral vermakelijk is. Wel noemt zij een voorbeeld van een cartoon die ingeleverd is: “Er was een cartoon waarop president Netanyahu een davidster draagt en president Trump een keppel. Dat kon dus niet en die is teruggenomen. Dat is antisemitisch en het kan ook te gek.” Joke vindt de cartoons belangrijk vanwege hun maatschappelijke functie. 

 Pop-up museum Expoost

Expoost is een pop-up museum. “Dit is een tijdelijk museum.” Het museum begon in het Affiche Museum met het tentoonstellen van de ‘Zilveren Camera’. “Dat was toen op verzoek van de gemeente Hoorn.” Die samenwerking was goed. “We dachten: dit smaakt naar meer.” Het Affiche Museum was te duur om te blijven. “De gemeente had dit prachtige pand aan de Rode Steen 15. Dat stond leeg met het idee dat het bij het Westfries Museum betrokken zou worden.” Voor nu is dat nog te duur en het is dus bij de gemeente nog niet mogelijk. “Tot die verbouwing plaatsvindt, mogen wij gebruik maken van dat pand.”

Te zien bij Expoost

“Wij bieden ook onderdak aan amateurverenigingen. Zo heeft bijvoorbeeld afgelopen jaar het tekengenootschap Debutade bij ons geëxposeerd. Ook bieden we soms onderdak aan fotoclubs. Dat is wel heel erg leuk.” Joke vertelt dat de ‘Zilveren Camera’ dit jaar weer naar Hoorn komt. “Dat is wel de expositie die het meeste publiek trekt. De expositie stond eigenlijk gepland in mei, maar vanwege corona kon dat niet doorgaan. We hebben het gelukkig kunnen verplaatsen, dus dat is fijn.” Na de expositie Inktspot, 19 juli, komt er een expositie over vrijheid. “Daarna zijn de jonge kunstenaars aan de beurt. “We hebben eigenlijk voor het hele jaar al een expositieagenda klaar.”

De corona maatregelen

Ook het pop-up museum heeft een protocol met coronamaatregelen. “Er mogen niet meer dan twintig bezoekers binnen zijn. In ons pand is het overzichtelijk en goed in de gaten te houden.” Verder moeten de bezoekers anderhalve meter afstand houden van elkaar en er zijn desinfectiemiddelen aanwezig. “Ook hebben we een route. Aan de kant van de Rode Steen kom je binnen en via de beeldentuin aan de achterkant gaan de bezoekers er weer uit. Dus eigenlijk gaat het prima.”

Reserveren hoeft niet. “Want wij zijn namelijk geen officieel museum en wij verkopen ook geen kaartjes. Dus je kunt bij ons gewoon vrij naar binnen lopen.” De exposities zijn gratis te bezoeken. “Wij hebben geen dure exposities, we zijn allemaal vrijwilligers en we krijgen een kleine subsidie van de gemeente.”

Uitzending – 17 juni 2020

Joke van der Meij, van pop-up museum Hoorn, vertelt over het museum en de nieuwe expositie Inktspot.

Inktspot

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844