Expositie in Enkhuizen over 450 jaar bevrijding van de Spanjaarden geopend

5 april 2022 19:00

In Enkhuizen is het startsein gegeven van de festiviteiten rond het 450-jarig jubileum van de bevrijding van de Spaanse overheersers in 1572. In de Blauwe Zaal van het stadhuis is een expositie over de viering van de afgelopen jaren geopend door burgemeester Eduard van Zuijlen. 

Opening expositie 450 jaar bevrijding Enkhuizen

Het is een aanloop richting 21 mei. De dag waarop Enkhuizen 450 jaar geleden zich bevrijdde van de Spaanse overheersers. Jaarlijks wordt dat herdacht met het naspelen van de bevrijding op straat. Al kon dat door corona niet doorgaan. En werd het in 2020 gevierd door het uithangen van de Enkhuizer vlag. 

In heel Nederland wordt dit jaar stilgestaan bij 1572, onder de noemer ‘geboorte van Nederland‘. Op 21 mei, de dag waarop Enkhuizen de Spanjaarden versloeg, wordt het jubileum uitgebreid gevierd. Met een lezing, een muzikaal optreden maar ook het naspelen van de gebeurtenis tussen het stadhuis en de Drommedaris wordt weer opgepakt. 

De expositie is van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 16 uur te bezoeken, en op vrijdag tussen 10 en 12 uur. 

Bekijk hier een impressie van de opening van de tentoonstelling. 

Uitzending – 2 april 2022

Historicus Peter Swart vertelt over de geboorte van Nederland in 1572 en welke rol West-Friesland daarbij heeft gespeeld.

Herdenking van de geboorte van Nederland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405