Extra maatregelen om verkeersoverlast rondom A.C. de Graafweg terug te dringen

11 oktober 2023 16:45
Bron: NH Media / Michiel Baas

Gemeente Opmeer en provincie Noord-Holland komen met aanvullende maatregelen om de verkeersoverlast in Hoogwoud en Opmeer te beperken, die is ontstaan door de afsluiting van de A.C. de Graafweg (N241). Zo wordt het stoplicht op de kruising Breestraat/Middelweg aangepast en komt er een parkeerverbod.  

Verkeersoverlast in Opmeer en Hoogwoud

De Dorpsraden van Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer luidden eerder de noodklok over de verkeerssituatie. Momenteel wordt gewerkt aan de derde fase van de herinrichting van de provinciale weg. Vooral op de Middelweg en Herenweg is het sinds de afsluiting druk. Zeker in de ochtend – als bewoners naar het werk en school gaan – staat er op de Middelweg een file en is er amper ruimte voor fietsers. “Het is wachten op ongelukken”, waarschuwde Adrie Vlaar voor Dorpsraad Hoogwoud al.  

Wat ook niet meehelpt, is dat er even verderop tegelijkertijd wordt gewerkt aan een kruising tussen Sijbekarspel en Opmeer, waardoor het vrachtverkeer ook door de dorpskern moet en er nóg een toegangsweg is afgesloten. “Het is net of ik aan een snelweg woon”, zei bewoonster Yvonne eerder. De spiegel van de auto van haar dochter werd er vorige week afgereden, door een vrachtwagen. “Door de drukte. En dat is hier nu zeven dagen per week. Het is echt bizar.” 

Deze periode van de herinrichting van de A.C. de Graafweg duurt tot eind december. De gemeente Opmeer is zich bewust van de verkeersoverlast met zich meebrengt en dus wordt er actie ondernomen. “Hiermee hopen we de verkeersdrukte te ondervangen en ongelukken of belemmering van hulpdiensten te voorkomen”, zegt wethouder Vincent Buis.

De gemeente staat in contact met de opdrachtgever – de provincie -, uitvoerder Boskalis en ondernemers uit de gemeente om knelpunten vanwege de wegwerkzaamheden te bespreken. Buis: “De prioriteit ligt wat ons betreft op het kruispunt Pade. Als de weg tussen de ovonde (ovale rotonde, red.) en Pade hierdoor iets later wordt opgeleverd, is dit minder bezwaarlijk. We blijven ons inzetten om de kruising eerder open te krijgen, maar de uitdaging zit in de aanpassing van planningen van andere partijen.”

Extra maatregelen

Er komen dus enkele extra maatregelen. Op het kruispunt Breestraat/Middelweg worden de verkeerslichten anders afgesteld. Dit moet de doorstroming bevorderen. Opmeer stelt daarnaast een parkeerverbod in op de Herenweg/Middelweg aan de oostkant van de weg, zodat verkeer naar Hoogwoud door kan rijden. Daarbij worden inwoners verzocht niet aan de andere kant te parkeren. Zo moeten verkeersopstoppingen worden voorkomen. 

De te vervolgen weg richting tuincentrum De Boet wordt aangegeven op de omleidingen vanaf A7 en N242 via N239 en Aartswoud. Bedrijven worden normaal niet in omleidingen genoemd, maar voor De Boet wordt door de Provincie een uitzondering gemaakt. De jaarlijkse kerstshow van De Boet, die dit weekend begint, trekt jaarlijks veel bezoek en zorgt dus voor extra drukte. 

Eenrichtingsverkeer

Daarnaast past De Boet op drukke dagen, net als in voorgaande jaren, voor bezoekers die het parkeerterrein van het tuincentrum verlaten, weer het eenrichtingsverkeer toe. Als ertoe aanleiding is, kan dit verkeersbesluit extra dagen worden toegestaan.

De extra omleidingen zorgen voor spreiding van verkeer, denkt Opmeer. “We zijn ons ervan bewust dat niet alle omleidingen ideale verkeersoplossingen zijn, maar ze zorgen gezamenlijk mogelijk wel voor meer spreiding wat bijdraagt aan een betere doorstroming van verkeer”.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844