Extreem hoogwater in Markermeer kan geen kant op: Hoorn verwacht nieuwe piek

4 januari 2024 15:19
Bron: Gemeente Edam-Volendam

Het waterpeil in het Markermeer staat op dit moment extreem hoog. Rijkswaterstaat laat weten dat momenteel het waterpeil bij Edam op 33 cm boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) staat. Daarnaast laat ze weten dat het water nog niet naar het IJsselmeer kan worden geloosd.

Extreem hoogwater Markermeer

“Op dit moment staat het waterpeil in het IJsselmeer ook heel hoog en dus zijn er nog geen spuimogelijkheden”, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Het water van het Markermeer kan nu geen kant op, want de Oranjesluizen in Amsterdam zijn ook per direct gesloten vanwege het extreem hoge water. 

Tekst gaat verder onder foto.

Oranjesluizen dicht

Dat Rijkswaterstaat het sluizencomplex in Amsterdam vanwege hoogwater sluit, is volgens de woordvoerder ‘eigenlijk nog nooit voorgekomen’ en moet ervoor zorgen dat Amsterdam droge voeten houdt.

Grootste piek tot nu toe verwacht in Hoorn

In Hoorn wordt vannacht een nieuwe piek verwacht. De wind draait vanavond al naar het zuidoosten waardoor vanavond het waterpeil al zal oplopen. “De voorspelling is dat het waterpeil hoger zal zijn dan tijdens de jaarwisseling. De geplaatste big bags met zand zouden voldoende moeten zijn om het water tegen te houden. Onze medewerkers van de buitendienst zullen ’s nachts op locatie extra controlerondes lopen”, zo meldt de gemeente.

Tekst gaat verder onder foto.

Hoogwater Visserseiland Hoorn

Ook in andere buitendijkse gebieden kan het de komende dagen opnieuw tot overlast leiden. Ook in Volendam en Monnickendam zijn extra maatregelen genomen, zoals het neerleggen van extra zandzakken die het water moeten tegenhouden.

Door die oostenwind is het ook lastig om te spuien, laat Rijkswaterstaat weten. “Dan wordt het water door de wind weer teruggeblazen. Zodra het kan, gaan we spuien.”

Het Hoogheemraadschap raadt af om kinderen of huisdieren te laten spelen in straten en andere gebieden die overstroomd zijn door de hoge waterstanden. Het water uit rivieren, beken en sloten is niet gezuiverd en kan dus vervuild zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405