Familie terroriseert buurt in Enkhuizen en bedreigt bewoners: “Je gaat kogels eten”

13 maart 2024 18:58
Bron: Inter Visual Media

Buurtbewoners worden mishandeld, uitgescholden, bespuugd en bedreigd. Kinderen durven niet meer buiten te spelen en achter voordeuren staan uit voorzorg honkbalknuppels klaar. Al langere tijd heerst er een explosieve sfeer in de Van Linschotenstraat in Enkhuizen, waar een familie voor veel overlast zorgt. “Het is wachten tot het een keer helemaal fout gaat.”

De politie is aanwezig in de Van Linschotenstraat

Het incident op maandagavond waarbij de politie groot uitrukte vanwege een melding van een ‘schietincident’ staat niet op zichzelf. Geschoten was er niet, wel bleek er met vuurwerk gegooid te zijn naar een woning vanwege de ‘escalatie van een conflict’, zo verklaart de politie. Volgens buurtbewoners is het de zoveelste intimiderende actie van een familie richting de buurt. 

Zo was er eind februari een verkeersruzie, die compleet uit de hand liep. In de straat geldt eenrichtingsverkeer maar die regel wordt, volgens de buurtbewoner die NH/WEEFF sprak, door de zonen van de betreffende familie stelselmatig genegeerd. “Ik moest maar terugrijden, want de straat was van hem”, vertelt hij. “Hij begon meteen te toeteren en te dreigen dat hij wist waar ik woonde en dat hij me wel dood zou maken.”

Als de bewoner dat niet doet en verhaal komt halen, lijkt de verkeersruzie na een flinke scheldpartij met een sisser af te lopen. Maar als de man eenmaal thuiszit, hoort hij een knal en glasgerinkel: “Mijn autoraam was ingeslagen en hij reed lachend weg. Ik heb meteen de politie gebeld.”

Knuppel

Een dag later loopt het conflict nog verder uit de hand. Op het moment dat de man samen met zijn vrouw en dochter het glas aan het opruimen is, komt een ander lid of vriend van de familie verhaal halen. “Hij schold mijn dochter verrot en reed uiteindelijk met zijn auto op haar in, dat scheelde echt een haartje. Toen ben ik zo woest geworden dat ik een knuppel heb gepakt.”

Er volgt een vechtpartij waarbij de buurtbewoner rake klappen krijgt en gewond naar het ziekenhuis moet. En het is lang niet het enige incident in de straat waar geweld om de hoek komt kijken. Eerder werd ook een bejaarde man in elkaar geslagen nadat hij iets zei over het verkeersgedrag van de familie. “Ze hebben toen wel eerst een hele club opgetrommeld want zo laf zijn ze wel. Die man is nog steeds bang.”

“Als je ruzie met ze hebt, intimideren ze door je naar je woning te volgen en je te bedreigen”

Anonieme buurtbewoner

Racist

Meerdere bewoners bevestigen de verhalen over de familie aan NH. Met oog op de veiligheid willen ze ons alleen anoniem te woord staan. En dat is volgens een van hen nodig ook. “Als je ruzie met ze hebt, intimideren ze door je naar je woning te volgen en je te bedreigen. ‘Je gaat kogels eten’, zei een van hen tegen mijn zoon.”

Verschillende bewoners vinden dan ook dat woningcorporatie Welwonen in moet grijpen. “Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen huis. En ik ben niet de enige. Kinderen durven niet meer buiten te spelen en ouderen worden uitgescholden als ze over straat lopen. De woningcorporatie zou ze eruit moeten zetten.”

Waarom de familie voor zoveel overlast zorgt, is voor de buurt een raadsel. “Dit was altijd een hele gezellige kindvriendelijke buurt maar ze hebben met bijna iedereen ruzie, een normaal gesprek is niet mogelijk. Het zijn Syriërs en zodra je ze aanspreekt op hun gedrag word je uitgemaakt voor racist. Maar dat is onzin, iedereen is hier welkom als je maar normaal doet.”

Reactie politie en woningcorporatie 

De politie laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de overlast en problematiek in de straat. De wijkagent is daar druk mee bezig. Maar het inzetten van het strafrecht is volgens de woordvoerder niet altijd de beste oplossing. “Ook woningbouwverenigingen en de gemeente moeten met elkaar in gesprek om dit probleem aan te pakken.”

Overigens loopt er wel een onderzoek naar een aangifte tegen mishandeling en het gooien van vuurwerk. 

Woningcorporatie Welwonen kan geen commentaar geven omdat ze in verband met de privacy van bewoners niet ingaan op individuele gevallen. De gemeente zegt zolang het politie-onderzoek loopt geen uitspraken te doen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405