Floris V kan weer gasten ontvangen: ruïne ‘Huys te Nuwedore’ eindelijk weer open

10 mei 2023 06:15
Bron: NH Nieuws

’t Huys te Nuwedore bij Sint Maarten gaat weer open voor publiek. De ruïne van de dertiende-eeuwse dwangburcht voor Floris V was lange tijd gesloten na aanhoudende vernielingen. Stichting Monumentenbezit heeft het beheer overgenomen van de provincie Noord-Holland en opent morgen het terrein officieel na herstelwerkzaamheden. “De locatie, het uitzicht, waarom het kasteel er stond; dat verhaal willen we weer vertellen.”

't Huys te Nuwedore gaat weer open voor publiek.

Op het terrein van ‘Nuwedore’ zijn de middeleeuwse contouren van het gebouw te zien. Boeren troffen halverwege de 20ste eeuw restanten van de dwangburcht aan tijdens het ploegen van de akkers. In 2011 in de ruïne opnieuw opgebouwd. De plek herinnert aan de onderdrukking van de West-Friezen. Floris V heeft nooit kunnen genieten van het uitzicht. Hij werd voor de oplevering van het kasteel vermoord.

Luchtbuks

Op zijn klim naar boven in de de metalen uitkijktoren, vertelt Ger Copier van Stichting Monumentenbezit over de vernielingen. “Je zou denken dat deze trap niet kapot kan, maar ze lieten er gewoon stenen op vallen. Kijk hier, een flinke deuk in de trede. Lampen zijn vernield en ze schoten zelfs de dakpannen eraf met een luchtbuks. We hebben nu een ophaalbrug die buiten openingstijden omhoog gaat, zodat je niet zo makkelijk meer het terrein op komt.”

Tekst gaat verder na de video.

Donderdag is de officiële opening van de ruïne, maar het is nog even wachten tot de ophaalbrug technisch helemaal in orde is en het publiek kan toestromen. Copier: “Dat kan met enkele weken klaar zijn dan houden we de vroegere openingstijden aan. We gaan informatieborden plaatsen voor het publiek en we hopen deze zomer kleinschalige evenementen te kunnen organiseren samen met kasteel Radboud. Denk bijvoorbeeld aan een demonstratie van een valkenier. Houd de website in de gaten, zou ik zeggen.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405