Fokker Annie blijft geloven in paard Joep: “Veel mensen hebben mij ermee gepest”

22 september 2021 15:34

Annie Swagerman is samen met haar man Klaas al jarenlang succesvol fokker van drafpaarden. Het stel uit Andijk doet dit jaar met twee paarden mee aan de harddraverij in Enkhuizen. Met het paard Fleur (9) wonnen ze in het verleden al meerdere prijzen, maar het jongere paard Joep (5) was tot op heden nog niet zo succesvol. Ondanks de mindere resultaten peinsde Annie geen seconde over het wegdoen van het paard. “Het is mijn kindje.”

“Joepie is mijn kindje hé”, fluistert Annie Swagerman in het oor van paard Joep, terwijl ze hem door zijn donkere manen aait. De bijzondere band tussen de twee valt direct op en dat komt volgens de fokker door de opvoeding.

“Toen Joep slechts vier weken oud was, overleed zijn moeder”, vervolgt Annie. “Hij lag toen in de grote binnenstal, ik legde een kleed neer en toen ging Joep erop liggen en viel hij in slaap. Vanaf dat moment heb ik hem dag en nacht om de twee uur eten moeten geven. Toen heb ik hem beloofd dat ik altijd voor hem zou zorgen en dat ik altijd bij hem bleef.” 

De situatie bracht een hechte band tussen mens en dier tot stand. Maar toen bleek dat paard Joep niet zo veel talent had als paard Fleur, werd het Annie niet makkelijk gemaakt. “Heel veel mensen hebben mij ermee gepest… Ze zeiden: ‘doe dat paard toch weg, het is niks.'”

Ondanks de negatieve reacties bleef Annie voet bij stuk houden. “Ik zeg weleens als geintje tegen mijn man: ‘Joep weg, ik weg’, schatert de fokster uit Andijk. 

Blijven geloven

Afgelopen week werd dat vertrouwen dan eindelijk beloond. “Zondag heeft Joepie zijn eerste prijs ooit gewonnen”, glundert Annie Swagerman, die de zilveren trofee in haar handen heeft. “Toen Joep won werd ik helemaal emotioneel, dat moet ik bekennen.”

De winning-mood heeft voor veel vertrouwen gezorgd bij Annie en ze kan niet wachten tot haar Joep morgen als eerste van start gaat tijdens de harddraverij in Enkhuizen. “Ik geef hem morgen een goede kans om de volgende ronde te behalen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844