Foreestenhuis te klein voor overweldigende opkomst bij lezing van Archeologie West-Friesland

5 augustus 2022 09:59
Kerkplein archeologisch onderzoek

Een stoel op de gang bij de ingang van de zaal was het enige plekje dat gisteravond nog over was in het Foreestenhuis tijdens de presentatie van Archeologie West-Friesland. Door een overweldigende opkomst moest er snel nee worden verkocht aan de deur.

“Dat was nummer 79”, volgens iemand die de tel bijhield van mensen die er niet meer bij konden. De teleurstelling werd verzacht met de primeur van de nieuwe folders over de recente opgravingen in Hoorn. Vanaf vandaag onder meer ook verkrijgbaar bij het stadhuis, Westfries Museum, de bibliotheek en MAK Blokweer.

Tijdens de lezing scheerden de projectleiders in vogelvlucht langs de opgravingen aan onder meer het Kerkplein, de Nieuwendam, het Nieuwe Noord en de Westerdijk. Speciale aandacht was er voor de Ramen 1. Ooit was er een weeshuis gevestigd dat failliet ging. In de 19e eeuw werd het pand aangekocht door Lucas Stokbroo die er een privémuseum vestigde. Via een veiling na zijn dood viel de collectie uiteen die onder meer 2.400 schilderen bevatte. Een aantal van de vondsten stond in een vitrine uitgestald tijdens de lezing. Afgelopen maandag vertelde Michiel Bartels hier al wat meer over op WEEFF Radio. Dit gesprek is onderstaand terug te luisteren.

Uitzending – 1 augustus 2022

Archeoloog Michiel Bartels vertelt over de opgravingen die de afgelopen jaren in Hoorn plaatsvonden.

Lezing Archeologie West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405