Fossielen en astronomie bij sterrenwacht Orion, lezing over mogelijk buitenaards leven

2 mei 2023 13:03
Volkssterrenwacht Orion

Mensen die onlangs weer naar de Jurassic Park films hebben gekeken weten dat een paleontoloog fossielen bestudeert. “Maar een dinosaurus vind je bijna nooit, en zeker geen complete. Je hebt vaak meerdere exemplaren nodig en wat je mist dat print je tegenwoordig 3D uit”, vertelt Rob van den Berg, paleontoloog bij museum Naturalis. Morgen verzorgt hij een lezing over fossielen en astronomie bij volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel.

Met het bestuderen van fossielen kan de geschiedenis van de aarde worden achterhaald. Deze kennis wordt onder meer gebruikt voor het onderzoek naar planeten die rondom andere sterren draaien. “We zijn in staat om te bekijken of er zuurstof aanwezig is in de atmosfeer van zo’n planeet”, vertelt Van den Berg.

“Door dit te combineren met de kennis van de geschiedenis van de aarde aan de hand van de fossielen kan worden bepaald of zo’n planeet geschikt is voor leven. En als dat zo is dan is het misschien een kanshebber voor buitenaards leven.”

Met water kans op leven

Momenteel onderzoekt een satelliet van de European Space Agency (ESA) de grote ijsbanen van Jupiter. “Omdat we weten dat er onder dat ijs oceanen van vloeibaar water zitten”, legt Van den Berg uit. “De wetenschap gaat er vanuit dat als je ergens op een maan of een planeet vloeibaar water vindt, dit een kanshebber is voor het herbergen van buitenaards leven.”

Het bewijs voor buitenaards leven is alleen nog nooit gevonden. “Maar wat we wel zeker weten is dat als dit er is dan heeft het zich volledig zelfstandig van de aarde ontwikkeld. En evolutie is een proces dat gebaseerd is op toevalligheden. Dus er zullen geen mensen of dieren rondlopen zoals wij die kennen.”

De lezing bij Volkssterrenwacht Orion, waar vooraf voor gereserveerd moet worden, start morgenavond om 20.30.

Uitzending – 22 april 2023

Volkssterrenwacht Orion organiseert woensdag 3 mei een lezing over fossielen, astronomie en buitenaards leven. Beluister het interview met Rob van den Berg. Hij is paleontoloog bij museum Naturalis en zal de lezing verzorgen.

Volkssterrenwacht Orion organiseert lezing over fossielen, astronomie en buitenaards leven

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844