Fractie ÉÉNHoorn wil veiligheidsmaatregelen Julianapark herzien

10 november 2021 11:11

Een frequente bezoeker van het Julianapark in Hoorn heeft in een brief aan de burgemeester een lange lijst met voorstellen voorgelegd, ten behoeve van de veiligheid en leefbaarheid van het park. Om vandalisme tegen te gaan, werd vorig jaar het park tijdelijk voorzien van cameratoezicht. “Maar dat kan toch anders?”, stelt briefschrijver Ger Dallinga.

Julianapark Hoorn

Eind oktober dit jaar schreef de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg aan de gemeenteraad dat er komend voorjaar weer extra boa’s worden ingezet. Ook het cameratoezicht wordt weer teruggebracht, mocht de overlast naar verwachting weer toenemen.

Een waslijst met voorstellen

Inwoner Ger Dallinga, frequente bezoeker van het park en schrijver van de brief aan de burgemeester, denkt dat andere passende maatregelen ook effectief kunnen zijn, het maakt cameratoezicht op termijn misschien zelfs wel overbodig.

Hij verwijst naar de grote borden met regels, verspreid door het park. “Bezoekers zien die borden niet eens.” De tekstborden met daarop informatie en regels zijn volgens Dallinga ‘goed bedoeld, maar niet effectief genoeg’.

Waar de gemeente zich volgens Dallinga lijkt te focussen op de overlast van hangjeugd, veroorzaken ook volwassenen onveilige situaties, door met hun fietsen en scooters het park in te rijden. “Zet van mijn part een hek bij de ingangen als dat helpt.” Dat blijkt echter geen optie, omdat het park ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk moet zijn en blijven.

Passende maatregelen

Dallinga vindt aansluiting bij de lokale partij ÉÉNHoorn. Cameratoezicht is volgens de fractie een sluitstuk van tal van andere passende maatregelen, die nu worden overgeslagen. “Ik ben niet tegen cameratoezicht, laat ik dat vooropstellen, maar ze moeten uitzoeken of er ook andere maatregelen getroffen kunnen worden”, geeft commissielid Peter Peerdeman aan. 

Zo noemt Peerdeman het vervangen van de borden, die hij ook veel te onduidelijk vindt. “Wie stopt er nou om zo’n hele lap tekst te lezen? Zet er gewoon een ‘verboden voor fietsers’-bord neer.”

Het plaatsen van meer fietsenstallingen ziet Peerdeman ook als een eventuele oplossing voor de overlast van fietsers en scooters in het park. “Als die plekken er onvoldoende zijn, neemt iedereen zijn fiets mee het park in. Dat kan anders.”

Park finetunen 

De fractie vindt overigens dat de inrichting van het gehele park wel eens herzien mag worden. “Wat is de doelgroep van het park, is de vraag die gesteld moet worden”, vindt Peerdeman. “Ga het gesprek aan met de gebruikers en bezoekers van het park en bekijk waar ze het park voor wil gebruiken. Het mag wat meer gefinetuned worden”, besluit hij. 

De fractie stelt voor om met een werkgroep te bekijken hoe ze het park toegankelijk en veilig kunnen maken, in ieder geval met andere of aanvullende maatregelen dan cameratoezicht. In zo’n werkgroep mogen zowel gebruikers en bezoekers van het park als ambtenaren en raadsleden zitting nemen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405