Fractie Tonnaer: “Lichtmasten hebben historisch plein Roode Steen veranderd in een Cruyff Court”

9 december 2022 11:00
Westfries Museum lichtshow

Vier aanlichtmasten op de Roode Steen moeten onmiddellijk weg van de Hoornse politieke partij Fractie Tonnaer. “De plaatsing van de vier lichtmasten heeft de Roode Steen veranderd van een historisch plein in een soort van Cruyff Court”, schrijft fractievoorzitter Roger Tonnaer aan het Hoornse college. “De lichtmasten maken het plein nog rommeliger en verkleinen voor het oog de meest historische plek van onze stad. Het fotograferen van bijvoorbeeld het Westfries Museum kan vrijwel onmogelijk zonder een van de lichtmasten ongewild in beeld te krijgen.”

De verwijderde lichtmasten kunnen wat betreft de fractie geschonken worden aan een van de Hoornse sportverenigingen. Eind 2019 heeft de Hoornse gemeenteraad de ‘Nota Aanlichten Hoorn’ vastgesteld. Of in deze nota het plaatsen van negen meter hoge lichtmasten als mogelijkheid is genoemd, is de fractie niet bekend. Zij vragen zich af of een omgevingsvergunning is verleend en of de monumentencommissie heeft ingestemd met plaatsing van de lichtmasten.

De fractie vraagt zich ook af of de aanlichtmasten tijdelijk verwijderd moeten worden voor evenementen zoals de jaarlijkse kermis. Doordat voor de vragen gebruik is gemaakt van de artikel 36 procedure dient het college binnen 30 dagen te antwoorden. Artikel 36 vragen kenmerken zich doorgaans door een hogere politieke urgentie. De antwoorden dienen eerst beschikbaar te zijn voor de gemeenteraad alvorens er een verdere toelichting verstrekt kan worden.

Foto: in 2019 projecteerde het Westfries Museum een lichtshow op het monumentale gebouw

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405