Fractie Tonnaer pleit voor feestelijke onthulling straatnaamborden door burgemeester of wethouder

22 december 2022 12:47
onvolledige Hoornse straatnaamborden

In het Holenkwartier in Hoorn zijn straatnaamborden met alleen voorletter en familienaam geplaatst terwijl besloten was de volledige voor- en achternaam te gebruiken. Dit laat Roger Tonnaer, fractievoorzitter van Fractie Tonnaer, weten. Ook zou verdere informatie over de vernoemde personen ontbreken. Dit geldt ook voor straatnaamborden in de wijk Bangert en Oosterpolder.

Na vragen van de politieke partij laat het Hoornse college weten over te gaan tot vervanging van alle straatnaamborden met een onjuiste schrijfwijze. De mogelijkheid dit gepaard te laten gaan met een feestelijke onthulling, samen met de familieleden van de vernoemde persoon, zal worden besproken met de projectmanager van de nieuwbouwprojecten.

Volgens Tonnaer toont het college hiermee geen respect voor de familie. “In andere gemeenten neemt de burgemeester of wethouder hierover contact op met de familie. Het is een unieke kans om relaties aan te gaan waarmee je blijk geeft van waardering over wat de vernoemde persoon voor de gemeenschap heeft gedaan.” Woordvoerder Kim Tyrakis van Gemeente Hoorn laat in een reactie weten dat de betrokken wethouders een rol zullen hebben in een eventuele feestelijke onthulling.

De suggestie straten te vernoemen naar verzetsmannen- en vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog wordt door de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte als passend gezien in of rond de binnenstad. Voor de toekomstige woningbouwlocatie aan het Pelmolenpad / Prismalocatie stelt de adviescommissie voor vrouwen in het verzet gedurende WOII te kiezen, eventueel aangevuld met mannelijke verzetshelden.

Toekomstig project krijgt straatnamen bekende Zwaagse personen

“De Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte heeft vanaf 2020 het college mogen adviseren om veertig openbare ruimtes te benoemen. Hiervan zijn 28 openbare ruimtes vernoemd naar personen,” schrijft Kim Tyrakis op vragen van WEEFF hierover. De thema’s ‘Kunst en Cultuur’ en ‘Bekende personen uit historisch Blokker en Zwaag’ zijn hierbij aan bod gekomen, zo blijkt uit de beantwoording van het Hoornse college. Voor een toekomstig project in Zwaag zullen straten vernoemd worden naar bekende Zwaagse personen. “Het is nog niet bekend welk project dat wordt”, aldus woordvoerder Kim Tyrakis.

Informatie over de vernoemde persoon ontbreekt bij veel Hoornse straten. “Dit aanpassen is een megaoperatie. Maar probeer in ieder geval wat je recent hebt nagelaten te herstellen.” Tonnaer doet nog wel de suggestie dat als een straatnaambordje aan vernieuwing toe is, de informatie kan worden toegevoegd. Wie geïnteresseerd is in de achtergrondinformatie van de Hoornse straatnamen kan dit opzoeken in het boek “Hoorn, Huizen, Straten, Mensen” dat nu ook digitaal beschikbaar is. “Maar ik raad iedereen de papieren versie aan”, aldus Tonnaer.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405