Fractie Tonnaer wil uitsluitend sociale huur- en koopwoningen op gevangenisterrein

21 mei 2023 08:06
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Op de plek van de gesloopte gevangenis in Zwaag wil Fractie Tonnaer dat er uitsluitend sociale huur- en koopwoningen komen, schrijven zij in een brief aan het college. Dit in plaats van de standaard vaststaande verhoudingen tussen goedkoop, duur en middeldure bouw. “Het is een unieke kans om in één keer het aantal sociale huur- en koopwoningen te vergroten en een groot aantal mensen met een laag inkomen aan een huis te helpen.”

Uit een informatiebijeenkomst is naar voren gekomen dat er op het leegstaande gevangenisterrein in Zwaag zo’n 150 flexwoningen komen voor Oekraïense vluchtelingen. Daar heeft de lokale fractie, Fractie Tonnaer, niks op tegen, maar ze pleiten er wel voor om te bouwen ‘voor iedereen die op zoek is naar een sociale huur- en koopwoning’. 

Leegstaand terrein van 'de glasbak' gevangenis Zwaag

Om dat mogelijk te maken, is het volgens fractievoorzitter Roger Tonnaer noodzakelijk dat de West-Friese woningcorporaties tegen een schappelijke prijs het gehele terrein moeten kunnen aankopen. Zodat ze het onderling kunnen verdelen of de grond kunnen pachten.

‘Terrein aankopen’

Het terrein – zo’n drie hectare groot – werd in 1988 door het Rijksvastgoedbedrijf aangekocht voor de bouw van de gevangenis de ‘Glasbak’. Tonnaer: “Mogelijk is bij de verkoop met het Rijk een terugkoopregeling afgesproken. Omdat sociale woningbouw alleen mogelijk is wanneer de grond tegen een sociale prijs verkocht wordt, is het vanzelfsprekend dat het Rijk de grond voor de oorspronkelijke aankoopprijs van twee miljoen gulden, of 900.000 euro, aan de vijf West-Friese woningcorporaties verkoopt.” 

Het is overigens niet de eerste keer dat de lokale fractie oproept om de grond terug te kopen. Een eerder voorstel uit 2018 om als gemeente een aankoop te doen van het gevangenisterrein, voor de bouw van jongerenwoningen, haalde het toen niet. 

Uitzending – 20 mei 2023

Fractie Tonnaer wil uitsluitend sociale huur- en koopwoningen op het terrein van de voormalige gevangenis in Zwaag. Beluister het interview met Roger Tonnaer hierover.

Fractie Tonnaer wil uitsluitend sociale huur- en koopwoningen op gevangenisterrein

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405