Franca Overtoom maakt debuut als assistent-scheidsrechter op EK vrouwen

19 april 2022 20:05

De 30-jarige Franca Overtoom mag deze zomer naar het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Engeland. Het wordt haar eerste eindronde. “Geweldig natuurlijk”, zegt de assistent-scheidsrechter in een reactie.

Franca Overtoom tijdens De Graafschap - Den Bosch, 25 februari 2022

Overtoom, onlangs nog te gast in onze voetbal talkshow De Aftrap, is in haar nopjes met de uitverkiezing door de UEFA. Op de website van de KNVB zegt ze: “Ik ben nog relatief jong in vergelijking met andere kandidaten die meer ervaring hebben. Aan de andere kant ben ik in Nederland op het hoogste niveau van het betaald voetbal actief en dan sta je er Europees gezien goed op.”

Scheidsrechter

De Obdamse is niet de eerste Nederlandse vrouwe die naar een eindronde gaat. Sjoukje de Jong (2001) en Nicolet Bakker (2017) gingen haar voor. Nederland levert geen scheidsrechter. De hoogste arbiters, onder wie de Alkmaarse Shona Shukrula, fluiten in Categorie 1. Voor uitzending moeten zij één niveau hoger zitten, In de zogenaamde Elite-categorie.

“Het is echt een topseizoen. Beter had niet gekund”

Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom

Eind vorig jaar maakte Overtoom haar debuut in de eredivisie bij het duel Go Ahead Eagles – FC Groningen. Een half jaar later mag de zus van oud-prof Willie naar het EK. “Het is echt een topseizoen. Beter had niet gekund. Deze twee doelstellingen stonden aan het begin van het seizoen op mijn lijstje en die heb ik nu bereikt. Ik hoop in de groepsfase goede prestaties neer te zetten en op basis daarvan zien we wel hoever ik kom. Dat zal ook afhankelijk zijn van de resultaten van de Oranje Leeuwinnen.”

Ook Pol van Boekel en Dennis Higler gaan naar het EK. Zij maken deel uit van het vijftienkoppige VAR-team. Het EK wordt van 6 juli tot en met 31 juli afgewerkt en zou oorspronkelijk vorig jaar plaatsvinden. Vanwege de coronapandemie moest de eindronde worden uitgesteld. Het Nederlands elftal is titelverdediger.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405