Gedoneerde spullen afgeleverd in Kiev, chauffeurs weer thuis: “Maar we gaan nog een keer”

9 maart 2022 07:00

Ruim 2.200 kilometer legden de chauffeurs van stichting Caritas in totaal af om de gedoneerde goederen, voornamelijk defensiemateriaal, in Kiev af te leveren. Inmiddels zijn de twee chauffeurs weer veilig in Nederland. “Helden noemden ze ons, maar de echte helden zitten in Oekraïne.”

Jan Pilkes Stichting Caritas

De aangekomen lading zat vol met nachtkijkers, drones en kogelvrije vesten. “De chauffeurs Jan Wind (60) uit Grootschermer en Jaap Kraakman (63) uit Egmond aan den Hoef hebben daar vrienden zitten die vechten en twijfelden geen moment om die kant op te gaan”, zegt voorzitter Jan Pilkes van stichting Caritas uit De Rijp. 

Aljona, de vrouw van Wind, is Oekraïense en vrienden van haar zitten nog in Kiev. “Naast de vrienden van Aljona zitten er op een bewuste geheime basis in het centrum van Kiev nog een paar honderd soldaten en vrijwilligers”, vertelt Wind. “Ook die moeten voorzien worden van goede kleren, sokken, schoenen, brillen, handschoenen, gehoorbeschermers, verbandmateriaal, kogelvrije vesten, helmen, drones, nachtkijkers en walkietalkies.”

“Naast het leveren van de spullen en het daardoor motiveren van de mannen, hebben we ook ons best gedaan om goede contacten te leggen”

Jan Wind, chauffeur

De chauffeurs hopen niet gezien te worden als vrijbuiters of avonturiers. “Onze missie was wel degelijk gebaseerd op een doordacht plan”, vervolgt Wind. “Naast het leveren van de spullen en het daardoor motiveren van de mannen, hebben we ook ons best gedaan om goede contacten te leggen. En we kunnen zeggen dat dat gelukt is, bizar genoeg tot vlak bij president Zelensky.”

Volgende lading

De bestuurders hebben veel geleerd van de reis, en welke spullen essentieel zijn en welke overbodig. “Dit alles kunnen we gebruiken voor ons volgende transport”, concludeert Wind ijverig. “We gaan dit met onze vrachtwagens in vervolg brengen naar Chemerivtsi in West-Oekraïne. Daar is het nog veilig.”

De Oekraïense pastor Vasyl zit in Chemerivtsi en werkt al twintig jaar samen met de stichting van Jan Pilkes. De pastor heeft daar een grote loods en vanuit daar worden de goederen met kleine busjes naar het front in Kiev gebracht.

Tekst gaat door onder de foto.

Een vrachtwagen wordt uitgeladen in Chemeriwits

Per week vertrekken er ongeveer een à twee grote vrachtwagens richting Oekraïne. “Maar voor onze speciale missie moet er daarnaast nog veel ingekocht worden”, adus Wind. “Het transport van de afgelopen week heeft in totaal 25.000 euro gekost. Dit is bekostigd door een paar bedrijven. Het komende transport zal vele malen duurder worden. We gaan nu proberen dat geld bij elkaar te krijgen.”

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder met de stichting maakte over de inzamelingsacties.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405