Geduld wint het bij de ijsclubs van de sterke wil: “Nog zeker twee nachten vorst nodig”

14 december 2022 14:35
Bron: NH Nieuws/Michiel Baas

Wachten duurt lang, zeker voor de ijsliefhebbers uit West-Friesland. Toch moeten ze geduld hebben voordat de bij de ijsverenigingen in de regio terecht kunnen. In Nibbixwoud is de ijsvloer nu zo’n 4 centimeter dik. “En we hebben minstens 8 centimeter nodig”, weet bestuurslid Kees Koomen. 

De ijsclub in Nibbixwoud maakt zich op voor de schaatswinter

De boor van penningmeester Koomen gaat vakkundig het ijs in, waarna de centimeter uitkomst biedt. Tussen de 4 en 5 centimeter, geeft het meetinstrument aan. De handeling wordt met bovengemiddelde interesse gevolgd door Jan Spijkerman, ook woonachtig in Nibbixwoud. “Ik was een rondje aan het hardlopen en kwam even kijken of het al kan. Ik heb er zin in, hoef alleen mijn schaatsen nog maar aan te doen. Maar ik begrijp dat we nog even geduld moeten hebben.”

Vorige week werd de schaatsbaan in 24 uur tijd gevuld met zo’n 30 centimeter water. “Moet je zien”, zegt Koomen trots. “Het ijs ligt het prachtig in. En het is fantastisch schaatsweer, zo met het zonnetje erbij. We hebben alleen nog wat dagen met vorst nodig. We hopen aan het einde van de week een dagje open te kunnen, al is het maar alleen voor de kinderen die lid zijn.”

De ijsclub in Nibbixwoud maakt zich op voor de schaatswinter

Minstens 8 centimeter dik moet het ijs zijn, zegt Koomen. “We willen graag, maar we moeten ook aan de veiligheid denken. Je kunt het als ijsvereniging niet gokken. Ondanks het feit dat ik de mensen graag zie komen, zeker als penningmeester.” Afgelopen nacht gaf de thermometer van Koomen op het koudste punt -5,7 graden aan. “Het ijs is ook aardig dikker geworden. Maar het is nog niet voldoende. Aan de andere kant van het land was het -10, begreep ik. Dan schiet het op.” 

Spijkerman poseert ondertussen in de starthouding. De schaatsfanaat rijdt veel op De Westfries in Hoorn en is al 15 keer naar de Weissensee geweest. Ik vind natuurijs lekkerder rijden dan kunstijs. Het voelt anders.” Toch moet de liefhebber uit Nibbixwoud nog even geduld hebben en vooral hopen dat de vorst nog even aanhoudt. Maar als het kan, dan gaat hij zeker. “Je weet wat ze zeggen: IJs en vis moet je pakken als het er is.”

Ook hoop in Wervershoof: “Hopelijk morgenmiddag open!” 

De vorst houdt ook Sjaak Bakker van ijsclub De Noord uit Wervershoof bezig. Hij is net terug van de ijsbaan. Ook daar werd de 40 centimeter diepe gelegenheidsbaan gemeten. “Drie centimeter. Ik kon er in mijn eentje net aan op staan, maar met z’n tweeën wordt al lastig. Kun je nagaan als er een groepje bij elkaar gaat staan… Dan gaan ze er doorheen.”

Sjaak blijft rustig. “Morgen gaan we weer meten en dan gaan we het zien. We hebben eigenlijk nog een goede nacht vorst nodig, met minstens -5. Dan komt er misschien twee centimeter bij en kunnen we morgenmiddag open voor de jeugd tot 12 jaar. Nee, nog geen volwassenen. Als die erop komen, rijden ze het ijs gaar, zoals we dat noemen. Dan krijg je een golfbeweging en dan breekt het ijs.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405