Geen date, maar gewelddadig beroofd: celstraf voor twintiger die man in de val lokte

14 mei 2024 19:05
Bron: Maaike Polder / NH Nieuws

De 25-jarige G.S. uit Wieringerwerf is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In oktober vorig jaar beroofde hij samen met anderen op een parkeerplaats in Berkhout een man, na hem in val gelokt te hebben via een homo-datingapp.

rechtbank alkmaar

De 25-jarige man uit Wieringerwerf maakte via een datingsite een afspraak met de man en ging in oktober 2023 samen met zeven anderen naar een donkere, afgelegen parkeerplaats langs de A7 in Berkhout. Na het afzetten van de groep reed G. S. naar het station in Hoorn waar hij het slachtoffer moest ophalen.

Eenmaal op de parkeerplaats aangekomen, kwamen twee medeverdachten met bivakmutsen op tevoorschijn. Ze sloegen en schopten de man en het slachtoffer kreeg vervolgens een touw om zijn nek en iets wat lijkt op een vuurwapen werd tegen zijn hoofd gedrukt.

“Geef je telefoon”, zou er zijn gezegd. Het drietal maakte uiteindelijk de telefoon en een rugtas met inhoud buit en vluchtten weg. Het slachtoffer bleef alleen achter, met een gebroken vinger en letsel aan het gezicht.

De verdachte vertelde twee weken geleden bij de rechtbank dat hij een kleine rol speelde in de groep. “Er werd mij verteld dat ik de man moest ophalen van het station.” Een vriend deed volgens hem het grovere werk, zoals het sturen van de appjes. “Later op de avond vertelde die dat hij een date had geregeld. En dat we de man zouden laten schrikken”, zei hij daarover. Op de zitting zei hij spijt te hebben van zijn daad.

In de val gelokt

De Noord-Hollandse rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij met de medeverdachten het slachtoffer op ‘doortrapte wijze in de val heeft gelokt’ en zich totaal niet heeft bekommerd om het slachtoffer. “Het spreekt voor zich dat de handelswijze van de verdachte en mededaders een bijzonder angstige ervaring voor het slachtoffer moet zijn geweest. En dat hij hier nog lange tijd gevoelens van angst en onveiligheid door zal ervaren”, aldus de rechter.

De verdachte kreeg achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De opgelegde straf is lager dan de strafeis van het Openbaar Ministerie. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 7.000 euro betalen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844