‘Geen discussie, gelijk nekschot geven’, boete voor man (63) na online doodsbedreiging

27 januari 2022 19:19

Een 63-jarige man moet een schadevergoeding van 200 euro betalen, voor het uiten van een online doodsbedreiging tegen een vrouw uit Hoorn in een verhitte Zwarte Pietendiscussie. Daarnaast krijg hij een voorwaardelijke geldboete van 500 euro opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Pesten gratis afbeelding pixabay

De man bedreigt de vrouw uit Hoorn op 6 september 2020, nadat de vrouw in een Facebookgroep instemmend reageert op een kritische post over Zwarte Piet. Vervolgens krijgt de vrouw verschillende doodsbedreigingen over zich heen, waaronder die van de 63-jarige man. Ook worden haar profiel en adresgegevens worden in de Facebookgroep gedeeld.

Na de bedreigingen online wordt haar voordeur vervolgens volgeplakt met stickers van Zwarte Piet. Inmiddels heeft ze beveiligingscamera’s rondom haar woning laten ophangen.

Diep geraakt

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van verschillende bedreigingen, waaronder die van de verdachte. De bedreigingen hebben het slachtoffer diep geraakt, vertelt ze tijdens de zitting.  Ze wordt naar eigen zeggen al jaren online bedreigd, wat een grote impact heeft gehad op haar leven. Er is bij haar een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld en ze voelt zich dagelijks erg angstig.

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij zich de betreffende doodsbedreiging niet kan herinneren. Hij had die dag naar eigen zeggen een slok te veel op en weet niet meer wat hij precies heeft gedaan. Toch acht de rechtbank het bewezen dat hij de berichten heeft verstuurd, gezien niemand anders toegang heeft tot zijn Facebookprofiel. De man verklaart spijt te hebben en de doodsbedreiging ‘vreselijk’ te vinden.

De politierechter vindt het belangrijk dat de verdachte op de zitting van het slachtoffer zelf hoorde wat zulke bedreigingen met je kunnen doen. Dat de man spijt heeft betuigd, weegt de de politierechter mee in haar straf. De voorwaardelijke geldboete geldt als laatste waarschuwing, zodat de man niet nogmaals de fout ingaat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405