Geen eenzaamheid door honderd optredens in zorginstellingen

10 april 2020 01:04

Nietsvermoedend was WEEFF Radio presentator Leo Harlaar lekker aan het thuiswerken. Tot zijn concentratie danig op de proef werd gesteld. Door Gerard Joling.

“Ik woon in Hoorn en rond een uur of half drie galmde er een geluid over de stad. Dat was hoorde ik achteraf Gerard Joling die aan het zingen was in verzorgingshuis Lindendael.” In de tuin waar zangcoach Marcel Swerissen zelf ook vaak optreedt.

“Gerard geef ik al een hele tijd zangles. Twee weken terug was ik bij hem thuis. Hij heeft een heel groot huis dus daar kun je heel veel afstand nemen. Hij vroeg wat ik ging doen. Ik zei dat ik ging zingen bij een verpleeghuis. Toen zei hij zal ik met je meegaan?”

Gerard Joling door half Hoorn gehoord

Na ongeveer tien nummers gaf Marcel Swerissen woensdag in de tuin van Lindendael vervolgens de microfoon aan Gerald Joling en even later bulderde zijn herkenbare stem over Hoorn uit. “We waren wel enigszins bang dat er groepen mensen op af zouden komen maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Lindendael heeft er ook heel goed aan gedaan om vooraf de politie al in te lichten. Dus daar was goed van te voren over nagedacht.”

Gerald Joling is niet de enige aan wie Marcel Swerissen les geeft. Hij is bijvoorbeeld ook de zangcoach van Duncan Laurence. En hij stond op het podium als achtergrondzanger toen hij het songfestival won. “Deze mensen weten zelf heel goed wat ze willen. Maar soms weten ze niet hoe ze daar kunnen komen en daar help ik ze dan bij.”

De actie “Geen Eenzaamheid”

Marcel heeft zelf twaalf jaar in de zorg gewerkt als verpleegkundige. Mede daarom vindt hij het zo fijn om regelmatig ook op te treden in verzorgingshuizen. Samen met de andere twintig zangcoaches van Vocal Center heeft hij nu het idee opgevat om tijdens het komende paasweekeinde in honderd verzorgingshuizen optreedt.

Deze actie “Geen Eenzaamheid” is zo’n groot succes dat er waarschijnlijk 120 optredens kunnen worden verzorgd. Om de artiesten die hieraan mee werken financieel te ondersteunen is een donatieactie op poten gezet. Zij zitten nu immers zonder inkomen thuis.

Blijf vooral doorgaan met zingen

Marcel Swerissen zal dit weekend zelf maar liefst zes optredens verzorgen. Daar is een getrainde stem voor nodig. Voor iedereen die zingt heeft hij de tip om, ook zonder optredens, zanglessen of oefensessies, thuis vooral door te blijven zingen.

“Als je drie, vier weken niets doet moet je niet denken dat je daarna zomaar weer een optreden van twee uur kan doen. Dan gaan er blessures komen. Blijf zingen om de spieren rondom je stembanden sterk te houden.”

Met donaties steun je de artiesten, ouderen en verstandelijk gehandicapten

Wie de actie “Geen Eenzaamheid” financieel wil ondersteunen kan dat doen op Doneeractie.nl. Je helpt er niet alleen de professionele muzikant mee, maar ook de oudere of verstandelijk gehandicapte waarvoor zal worden opgetreden.

Al meer dan 75 zangers en meer dan 30 geluidsbedrijven zijn bereid gevonden om mee te werken aan dit initiatief. Niet alleen dit weekend maar ook de 7 weken na Pasen zal er opgetreden worden in zorginstellingen. Totdat de coronamaatregelen zijn geëindigd. Zodat niemand zich eenzaam hoeft te voelen.

Uitzending – 9 april 2020

Marcel Swerissen over het optreden van Gerard Joling bij verzorgingshuis Lindendael in Hoorn en over de actie Geen Eenzaamheid. Dit paasweekend willen ze honderd optredens verzorgen in de zorginstellingen.

Marcel Swerissen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844