Geen geld voor groen: gemeenten aan vooravond van wildgroei en onkruid?

3 augustus 2021 11:00

Meer onkruid en onbewandelbare paden: steeds meer gemeenten hebben moeite om het openbaar groen te onderhouden en te beheren. De kosten voor onderhoud en beheer van openbaar groen worden betaald met geld vanuit het rijk en eigen inkomsten. En de bodem van dat potje is in zicht door stijgende uitgaven op het gebied van onder meer werk en inkomen. 

Om geld te besparen hebben sommige gemeenten, volgens het rapport ‘Gemeenten in de knel’ van april 2021, ervoor gekozen te bezuinigen op beheer en onderhoud van openbaar groen. Ook Medemblik bezuinigt op groenonderhoud. In bepaalde gebieden wordt minder geveegd en minder onkruid verwijderd, tot groot ongenoegen van buurtbewoners.

Ook Stede Broec doet minder aan onderhoud en beheer in parken, blijkt uit de jaarlijkse begroting. Zo wordt er bijvoorbeeld minder gemaaid en minder onkruid bestreden op onder andere grindpaden. 

Budgetten te krap

De voorbeelden uit West-Friesland staan niet op zichzelf: uit navraag door NH Nieuws blijkt dat ook andere gemeenten hiermee worstelen. Al is daar nog geen sprake van directe bezuiniging.

Zo laat de gemeente Haarlem weten dat het geld nu nog wel voldoende is, maar dat eisen op bijvoorbeeld het gebied van bestrijding van ziektes bij bomen wel toenemen. Hierdoor is de de bodem van het geldpotje volgens de woordvoerder wel in zicht en moet er voor bepaalde onderdelen extra geld bij.

Ook in Hoorn en Amstelveen is nog niet bezuinigd, maar de gemeente Hoorn stevent wel af op een miljoenen tekort. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of op groenbeheer bezuinigd zal moeten worden. De woordvoerder van Amstelveen zegt dat het zo kan zijn dat in een periode waarin het groen volop groeit, het onkruid mogelijk een aantal maanden blijft staan. 

Aanpassingen aan de inrichting van het openbaar groen zouden volgens hem kunnen helpen om de problemen deels terug te dringen, maar dat vereist wel de nodige investeringen. Het accepteren dat er nou eenmaal meer onkruid of overhangend groen is of het investeren in groen ten koste van andere zaken, ziet hij eveneens als mogelijke oplossing. 

Volgens Alkmaar kan adoptie van stukken groen door bewoners zorgen voor de nodige besparingen. Op een aantal plekken in de gemeente gebeurt dat al. Ook in West-Friesland doen gemeenten een beroep op de inwoners. Zo vroeg Koggenland recent of mensen hun steentje bij konden dragen door zelf onkruid te wieden.

Verkoop reststroken groen

Hoorn is met een groep wijkbewoners een initiatief gestart onder de naam Risdam-Noord Groen. Inwoners hebben al diverse stukken openbaar groen geadopteerd. Toch zorgt zelfbeheer volgens ingenieur tuin- en landschapsinrichting Ellis Kaspers nauwelijks voor kostenbesparing.

Het vraagt namelijk om aansturing vanuit de gemeente. Bovendien zijn mensen volgens haar vaak geneigd na een jaar of vijf met het project te stoppen. Vaak zijn er dan tuintjes van de stukken groen gemaakt. Om het weer tot gemeentelijk grond te maken, kost volgens haar veel geld. Beter kunnen gemeenten volgens haar reststroken langs huizen aan buurtbewoners verkopen. “Dat is een stuk efficiënter.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
馃挰 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
馃摪 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
馃敂 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
馃摟 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405