Geen grote optochten, maar West-Friesland kan zich opmaken voor carnavalsweekend

15 februari 2022 19:42

Een grote optocht zit er dit jaar niet in voor de carnavalsverenigingen in Enkhuizen en Ursem, maar met de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen kan er toch feest gevierd worden tijdens het carnavalsweekend. “Het is snel schakelen, maar we zijn er klaar voor”, zegt voorzitter André Stuut van carnavalsvereniging De Haringhoppers uit Enkhuizen tegen WEEFF/NH Nieuws.

Carnaval Zwaag

Vanwege de destijds geldende coronamaatregelen kon carnaval in West-Friesland vorig jaar niet groots gevierd worden. En ook dit jaar zag het er naar uit dat er niet veel mogelijk zou zijn. Nu het kabinet echter versoepelingen heeft aangekondigd, die voor het aankomende carnavalsweekend in gaan, kijken de West-Friese verenigingen naar wat zij nog wel kunnen organiseren.

Het Masker, de carnavalsvereniging in Zwaag, maakte eerder al bekend dat zij dit jaar de grote optocht naar eind maart hebben verplaatst. “Het grote succes van het Zwaagse carnaval is onze fantastisch mooie optocht”, lichtte voorzitter Bernd Laan eerder op NH Radio toe. “En die vergt nogal wat voorbereiding. Daarom hebben we het uitgesteld. De optocht zou alleen eind maart mogelijk kunnen zijn.”

“Mocht er meer kunnen als het echt carnaval is, eind februari, dan gaan we natuurlijk als een jekko schakelen en kijken wat we dan nog kunnen doen”, gaat Laan verder. “Dan hebben we gewoon twee keer carnaval! Daar zijn we niet vies van.” 

Carnaval in Enkhuizen

Het bestuur van carnavalsverenging De Haringhoppers uit Enkhuizen komt donderdag bij elkaar om samen te bespreken welke mogelijkheden er zijn tijdens het carnavalsweekend, dat begint op zaterdag 26 februari.

“Zowel het bestuur, de Raad van Elf als het blaaskapel zijn er klaar voor”, vertelt voorzitter André Stuut. “Tijdens de vergadering gaan we kijken naar een leuke invulling voor de zaterdagavond.”

“Omdat de nieuwe Prins geen carnaval heeft zoals zijn voorgangers, is deze persoon ook volgend jaar Prins Carnaval in Enkhuizen”

andré stuut, carnavalsvereniging de haringhoppers

Voor de zondagmiddag heeft de Enkhuizer carnavalsvereniging een pubquiz gepland staan. “We hadden een plan bedacht waarin de zalen tot 22.00 uur geopend waren”, aldus Stuut. “Nu gaan we kijken naar wat verder mogelijk is. Het is snel schakelen voor ons, maar we denken dat we onze leden zeker nog iets leuks kunnen geven tijdens het carnavalsweekend.”

De nieuwe Prins Carnaval in Enkhuizen wacht al meer dan een jaar op het moment dat bekend mag worden gemaakt wie het is. Inwoners uit Enkhuizen hoeven niet veel langer in spanning te zitten, want op vrijdag 25 februari maken de Haringhoppers bekend wie het is.

“Het kabinet gaf twee dagen voor de Prinsbekendmaking een persconferentie, waardoor alle festiviteiten werden afgeblazen”, zegt Stuut. “En dus moest ook de nieuwe Prins wachten. Omdat deze persoon geen carnaval kan vieren zoals zijn voorgangers, hebben we besloten dat hij ook volgend jaar de Prins Carnaval van Enkhuizen is.”

Carnaval in Ursem

Carnavalsvereniging De Oersheimers uit Ursem had alle festiviteiten voor volwassenen dit jaar gecanceld, zegt vice-voorzitter Daphne Mulder. “Het is zonde dat we het voor het tweede jaar op rij niet kunnen vieren”, vertelt zij. “Als alternatief hebben we een borrelpakket samengesteld, net als afgelopen jaar. Zo kunnen de Ursemmers toch thuis carnaval vieren.”

Ook gaat de carnavalsvereniging net als afgelopen jaren op ziekenbezoek bij verschillende patiënten en trekken zij langs verzorgingshuizen om de bewoners daar een cadeau te geven. “Zodat deze mensen niet vergeten worden”, licht de vice-voorzitter van de vereniging toe.

De tekst gaat verder onder deze video:

Voor zaterdag 26 februari staat voor de jeugd een grote speurtocht op het programma, waar gefinisht wordt in café De Rode Leeuw. Met de versoepelingen in het vooruitzicht gaat de carnavalsvereniging kijken of ze het geplande feest op die avond uit kunnen breiden.

“Maar daar is nog geen concreet plan voor”, vult Mulder aan. “We hebben toevallig vanavond een vergadering gepland staan met het bestuur. Dan gaan we de knopen doorhakken. Maar het ziet er nu naar uit dat dat feest doorgaat.”

Zomercarnaval

Zowel De Oersheimers als De Haringhoppers hebben nagedacht om het carnavalsweekend in de zomer te vieren. Voorzitter André Stuut vertelde eerder op NH Radio het er mee eens te zijn dat carnaval in de zomer echter gek klinkt. “Maar wie weet, misschien kunnen we dan als thema ‘Rio de Janeiro’ doen”, zei hij lachend.

Ook bij De Oersheimers is een tweede viering van carnaval mogelijk, zegt vice-voorzitter Daphne Mulder. “We zijn aan het kijken naar een datum, maar dan moet er wel een geschikt moment zijn. Zeker met alle festivals die ook weer los mogen barsten”, legt zij uit. “Het is iets dat nog besproken moet worden tijdens een vergadering, maar het is nog niet uitgesloten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405