Geen scherp beeld van messenbezit in Hoorn, nader onderzoek is nodig

25 november 2022 09:00
kluisjescontrole

Vanuit het convenant dat veiligheid rondom scholen moet waarborgen heeft er onlangs een kluisjescontrole plaatsgevonden op een aantal Hoornse scholen. Hierbij werd softdrugs aangetroffen en een mes dat niet op de lijst van verboden wapens staat. “Elke vondst is er een te veel”, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. “Steekwapens en softdrugs horen niet op school.”

Erop toezien dat leerlingen dergelijke waar in plaats van in een kluisje ook niet bij zich dragen is een taak van de school, legt Nieuwenburg uit. “Het is niet zo dat er door politie of boa’s op school gefouilleerd wordt.” Het messenbezit is een maatschappelijk probleem. Een scherp beeld van hoe groot dit probleem in de gemeente Hoorn is, is er niet. “Er lopen geen enquêtes. Wat mij betreft gaan we dit wel nader onderzoeken. Er is wel een landelijk beeld”, aldus Jan Nieuwenburg.

“Je hoort jongeren zeggen ‘ik neem het maar wel mee’. Dat is echt onnodig in onze stad en het levert hele grote risico’s op. Hier ligt ook een taak voor scholen en vanuit huis. Als je als ouder ziet dat je dochter of zoon op pad gaat en zich uitrust met dit soort attributen, vraag daar gewoon naar en zeg dat moet je niet doen.” De gemeente zet hierbij zelf ook in op voorlichting,

Momenteel wordt de nieuwe veiligheidsambitie opgesteld. Deze wordt dinsdag besproken in de commissie. Beluister onderstaand het gesprek met burgemeester Jan Nieuwenburg.

Uitzending – 19 november 2022

Er is geen scherp beeld van het messenbezit in Hoorn. Wat mij betreft gaan we dit wel nader onderzoeken"", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. Beluister het gesprek hierover.

Geen scherp beeld van messenbezit in Hoorn, nader onderzoek is nodig

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844