Geen tips nog over kunstroof Medemblik, gouden tip is 10.000 euro waard

12 september 2023 13:17
Bron: Gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik tast nog altijd in het duister over waar de geroofde kunstwerken uit het voormalige gemeentehuis kunnen zijn. Nadat de gemeente vorige week een beloning van 10.000 euro voor de gouden tip uitloofde, levert het vooralsnog géén bruikbare tips op.

Het gaat om het schilderij Bijbelse voorstelling en portretten van prins Willem van Oranje, Wilhelmina, Graaf Jan van Nassau, Maurits van Oranje en de Friese koning Radboud.

Vooral het portret van laatstgenoemde heeft een emotionele en historische waarde voor de gemeente Medemblik, omdat hij zijn burcht in Medemblik zou hebben gehad. “Hij vormde de basis van een ontluikende stedentrots en verschafte Medemblik aanzien en identiteit”, aldus historici Peter Swart en Mark Raat eerder. Ook een oude barometer en kroonluchter zijn buitgemaakt.

“We hebben vele hartverwarmende, maar ook bedroefde reacties ontvangen. De diefstal gaat mensen echt aan het hart”, zegt wethouder Jeroen Broeders (Archeologie en erfgoed). “Deze kunstwerken zijn voor onze gemeente zo belangrijk, dat we alles op alles willen zetten om ze terug te vinden.” Wie de gouden tip heeft, krijgt een beloning van 10.000 euro. 

Het voormalige stadhuis is geen eigendom meer van de gemeente Medemblik. De kunstwerken zijn wel eigendom van de gemeente, en werden daar tentoongesteld. De inbraak werd ontdekt door de huidige eigenaar van het pand.

Tips

Tipgevers kunnen terecht bij kunstroof@medemblik.nl. De tips worden in overleg met de politie beoordeeld.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844