Geen vreugdevuur, maar Opperdoes viert oudjaarsdag met barbecue en live-muziek

15 december 2023 14:58
Bron: NH Nieuws/ Chantal Bos

Opperdoes gaat oudjaarsdag definitief vieren met een barbecue en live-muziek. Dit ter vervanging van het traditionele vreugdevuur dat verboden werd na meerdere incidenten de afgelopen jaren. “We vinden de viering op oudejaarsdag heel belangrijk voor het dorp. Ik hoop dat we er een prachtig feest van maken waarmee we hopelijk een succesvolle hernieuwde traditie starten”, aldus hoofdorganisator Martin van Driel.

Het evenement is de uitkomst van een overleg tussen een groep bewoners en de gemeente Medemblik. Nadat vorig jaar het vreugdevuur, ondanks allerlei maatregelen opnieuw uit de hand liep, was de maat vol. “De afgelopen jaren bleek het handhaven van de openbare orde en (brand)veiligheid steeds vaker een probleem. Afspraken werden niet nagekomen met alle risico’s van dien”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Enquête als steun voor alternatief vreugdevuur

Uit een enquête bleek dat een meerderheid van de Opperdoezers open stond voor een alternatief feest. Na meerdere ideeën werd er uiteindelijk een vergunning aangevraagd voor een barbecue en live-muziek. Net als het vreugdevuur, ook op het plein aan de Gouw. In principe bedoeld voor zo’n 60 dorpsbewoners.

“We willen het vertrouwen geven aan de initiatiefnemers die zich hebben ingezet om deze viering op een verantwoorde en veilige manier te organiseren. Daar is veel tijd en energie in gaan zitten. Maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel richting andere bewoners. Ik heb daar veel respect voor. Er zijn duidelijke afspraken vastgelegd om het evenement op een goede manier te laten verlopen”, aldus burgemeester Michiel Pijl.

Wel maatregelen: samenscholingsverbod na 19.00 uur

En daarmee doelt hij op afspraken die zijn gemaakt met de brandweer en politie. Ook komt er cameratoezicht. Het evenement stopt om 19.00 uur. Daarna is er een samenscholingsverbod in de omgeving van de Gouw om overlast te voorkomen. 

Organisator Van Driel kijkt uit naar oudjaarsdag: “De jeugd, maar ook de oudere jeugd, kijkt hier het hele jaar naar uit en geniet ervan. Ik dank de gemeente voor het vertrouwen en de begeleiding tijdens het gehele proces.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
14:00 – 17:00 uur

WEEFF TV