Geen Zwarte Pieten bij Sinterklaasintochten in Medemblik, protesten van de baan

16 november 2023 18:06
Bron: Annemarie Kroon

De gemeente Medemblik heeft geen concrete signalen ontvangen van actiegroep Kick Out Zwarte Piet over mogelijke demonstraties aankomend weekend. Na gesprekken met de gemeente lijkt de kou uit de lucht, en worden er geen protesten verwacht bij de Sinterklaasintochten.

Eerdere demonstratie van Kick Out Zwarte Piet

De gemeente Medemblik heeft meerdere gesprekken gevoerd met Kick Out Zwarte Piet. Het lijkt erop dat de kou tussen de twee partijen uit de lucht is, met de aankondiging dat er bij de elf intochten in de gemeente géén Zwarte Pieten meelopen.

“Het beeld van alle Sinterklaascomités in Medemblik is nu compleet”, aldus een woordvoerder. “Alle comités hebben vermeld dat ze gebruikmaken van roetveegpieten. Bij één comité loopt ook een kleurpiet mee die goud is.”

‘Noodzakelijke acties’

De actiegroep stuurde begin deze maand een brief naar de gemeente, waarin ze aankondigden om te gaan protesteren bij de Sinterklaasintochten als ‘noodzakelijke acties’ uitbleven. “Medemblik is één van de laatste plekken waar Zwarte Piet nog gedoogd wordt”, zo valt er te lezen.

Daarbij kreeg de gemeente een ‘dringende oproep’ om tijdens het herdenkingsjaar van het slavernijverleden hét verschil te maken. Dit zou volgens Kick Out Zwarte Piet niet met ‘mooie woorden of stilte’, maar met beleid aangepakt moeten worden. Bij het uitblijven van ‘een toezegging of tastbare verandering‘ was de actiegroep van plan om te gaan protesteren.

Geen signalen

In een reactie op vragen naar aanleiding van de brief zegt de gemeente zich niet te herkennen in het beeld dat geschetst wordt over de rol van Zwarte Piet bij de Sinterklaasintochten. “We hebben elf intochten in onze gemeente en die hebben in de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt”, lichtte een woordvoerder van burgemeester Michiel Pijl eerder toe. “Dit verloopt niet overal op dezelfde wijze en in hetzelfde tempo. Bijna alle comités hebben gemeld dat ze volledig werken met roetveeg- of kleurpieten.”

Kick Out Zwarte Piet heeft niet gereageerd op toenadering van NH/WEEFF, maar volgens de gemeente zijn er op dit moment ‘geen concrete signalen’ dat er geprotesteerd gaat worden. “Op basis van de huidige feiten en omstandigheden is het niet nodig om extra maatregelen te treffen.”

Reactie Kick Out Zwarte Piet:

Een aantal weken terug heeft KOZP een oproep geplaatst om plekken te nomineren die anno 2023 nog steeds geen inclusief Sinterklaasfeest heeft. Zo is Medemblik bij ons op de lijst gekomen. Door hun eigen inwoners. Er zijn nog steeds Zwarte Pieten of er is geen goede transitie naar Zwarte Piet. Teveel roetvegen dat het zwart oogt. Wij hebben een convenant met de gemeente gedeeld, waarin duidelijke richtlijnen staan waar de pieten aan moeten voldoen.

Een aantal comités hebben het convenant ondertekend. Dat hebben we inmiddels retour ontvangen. De gemeente heeft toegezegd om gesprekken te faciliteren tussen KOZP en de resterende comités.

Wij hopen samen met hen de puntjes op de i te zetten, zodat Medemblik eindelijk ook een inclusief Sinterklaasfeest kan vieren. Alle kinderen en hun ouders verdienen een veilig Sinterklaasfeest.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844