‘Gele kaart’ voor gedeputeerde na foute toezegging over flexwoningen Zwaagdijk-West

6 november 2023 13:55
Bron: NH

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) erkent fout te hebben gehandeld door aan de inwoners van Zwaagdijk-West te beloven dat het plan voor 120 flexwoningen niet door zou gaan. Dat zei hij tijdens een spoeddebat bij Provinciale Staten, wat door JA21 was aangevraagd. Er was flinke kritiek van de partijen op Beemsterboer, al kreeg hij uiteindelijk wel het vertrouwen om door te gaan. “Maar we geven hem wel de gele kaart”, aldus JA21-fractievoorzitter Daniël van den Berg. 

Plek voor flexwoningen Zwaagdijk-West, Balkweiterhoek en gedeputeerde Jelle Beemsterboer

De mogelijke komst van 120 flexwoningen, waar statushouders en spoedzoekers kunnen wonen, is een gevoelig onderwerp. De omwonenden, maar ook gemeente Medemblik zit namelijk niet te wachten op het plan. Dat Beemsterboer in gesprek met betrokkenen toezegde dat het plan niet zou doorgaan, maar vier dagen later zijn woorden moest terugnemen, kwam hem duur te staan.

‘Hij bekijkt hoever hij kan gaan, totdat hij straf krijgt’

“We hadden eerder al twijfels geuit over de manier waarop hij politiek bedrijft. Toen gaven we hem nog het voordeel van de twijfel, maar dat begint nu te wankelen”, aldus Sijmen Mülder van D66. “Hij bekijkt hoever hij kan gaan, totdat hij straf krijgt. Waar trekt het college een grens?”

Grote vraag was ook hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Gedeputeerde Beemsterboer uit Tuitjenhorn erkende dat hij het gesprek met omwonenden en de gemeente Medemblik niet had afgestemd met zijn collega’s binnen Gedeputeerde Staten. “Dat had ik wel moeten doen. Ik baal ervan dat het vertrouwen is geschonden, want ik was juist gestuurd om vertrouwen te herstellen.”

Volgens de provincie was Beemsterboer voorbarig, omdat het uiteindelijk aan Provinciale Staten is om een besluit te nemen over wat er met het gebied aan de Balkweiterhoek, eigendom van de provincie, moet gebeuren. 

Vertrouwen weggeslagen

CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen vertelde vorige week tijdens een werkbezoek met inwoners van Zwaagdijk-West te hebben gesproken. “Daar werd duidelijk dat het broze vertrouwen volledig is weggeslagen. Ze moesten uit de krant vernemen dat de gedeputeerde is teruggefloten. Ze hebben sindsdien ook niks van hem gehoord en er is ook nog geen vervolggesprek gepland. Dat is bestuurlijk falen.”

JA21 en de PVV vonden dat het genoeg reden was om het plan alsnog te stoppen. Maar daar gingen de handen niet voor op elkaar. Hoewel coalitiepartijen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA ook niet gelukkig zijn met de gang van zaken, gaven ze wel aan blij te zijn dat Beemsterboer zijn fout heeft erkend. 

Uitnodiging vervolggesprek volgt snel

Beemsterboer gaf aan dit debat te willen afwachten, voordat hij de betrokken partijen weer uitnodigt voor een vervolggesprek. Ook heeft hij intern ‘een goed en intensief’ gesprek gehad en is vastgesteld dat hij verder kan.

Dat vertrouwen kreeg hij ook van Provinciale Staten, al staat hij wel op scherp. JA21-fractievoorzitter Daniël van den Berg. “We hadden een motie van treurnis klaarliggen, die dienen we niet in. Maar dit is wel een gele kaart.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405