Geluidswal Grote Waal toe aan vervanging, maar wie gaat dat betalen?

25 januari 2023 08:30
Grote Waal

De geluidsoverlast voor inwoners in de Hoornse wijk Grote Waal neemt toe. Dit stelt Fractie Tonnaer. “In 2012 is er een houten geluidswal geplaatst in de berm van de A7 en die is inmiddels aan vervanging toe”, vertelt raadslid Marieke Rijk. Het liefst ziet zij dat de geluidswal ook wordt doorgetrokken tot bij parkeerplaats De Koggen. Al enige jaren wordt er gesproken over sluiting van deze parkeerplaats. Volgens Marieke Rijk moet Rijkswaterstaat zorgen voor vervanging van de geluidswal. “Hier komt echter niets uit voort.”

In 2020 zijn er metingen gedaan naar de geluidsoverlast van de A7, Venneweg en het spoor. “Los van elkaar valt het binnen de norm, maar als je ze bij elkaar neemt is er daadwerkelijk sprake van overlast”, aldus Marieke Rijk. Volgens Rijk neemt de gemeente de klachten wel serieus, maar ontbreekt het aan een duidelijke aanpak. “Ze hebben heel lang gewacht op Rijkswaterstaat. In 2016 is er door de gemeenteraad ook een motie aangenomen dat er landelijk gelobbyd moet worden voor een oplossing. Maar tot nu toe komt er eigenlijk niets van.”

De gemeente legt de verantwoordelijkheid bij Rijkswaterstaat aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de A7. “Dat klopt natuurlijk, maar wij zijn wel van de inwoners van de Grote Waal.” Fractie Tonnaer heeft het college daarom gevraagd op welke termijn er een oplossing komt, desnoods uit eigen middelen. De uiterlijke beantwoording door het college is gesteld op 9 februari. Omdat er gebruik gemaakt is van de artikel 36 procedure moet eerst de gemeenteraad door het college worden geïnformeerd alvorens een reactie kan worden gegeven aan WEEFF.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405