Gemeente biedt financiële hulp aan getroffen ondernemers coronacrisis

8 juli 2021 09:45

Ondernemers in Hoorn, die door de coronamaatregelen van het Rijk hun werk voor langere tijd deels of helemaal stil moesten leggen, krijgen financiële hulp van de gemeente. Deze ondernemers hoeven bepaalde belastingen niet te betalen aan de gemeente en de gemeente betaalt voor getroffen ondernemers en instellingen (gedeeltelijk) hun zakelijke gemeentelijke belastingaanslag.

Het gaat om groepen van ondernemers en sectoren die gedwongen de onderneming een langere periode niet uit konden voeren. Vooral ondernemers in de detailhandel (non-food) en sectoren als: horeca, toerisme, kunst en cultuur, sport en dans en verzorging vallen in deze categorie. De gemeente heeft de categorieën aangewezen op basis van de standaard bedrijfsindeling bij de Kamer van Koophandel.

Om welke maatregelen gaat het?

Gratis plaatsen terrassen en uitstallingen:

Dit betekent dat alle ondernemers dit jaar gratis hun terras en uitstallingen kunnen plaatsen. Hiervoor krijgen zij geen aanslag voor de precariobelasting.  

Gratis plaats op de markt met non-food: 

Marktkooplieden die geen voedselwaren verkochten, hebben lang niet op de markt kunnen staan. Zij mogen dit jaar gratis op de markt in Hoorn staan.   

Gratis exploitatievergunning en evenementenvergunning: 

De horeca kan dit jaar gratis een exploitatievergunning aanvragen. Datzelfde geldt voor wie een evenement wil organiseren. 

Geen havengeld chartervaart (bruine vloot):

Hoorn wil schippers en toeristen aanmoedigen een bezoek te brengen aan onze stad. Dit jaar rekent de gemeente geen havengeld aan de bruine vloot als zij een bezoek aan Hoorn brengen.   

De Hoornse Ondernemers Tegemoetkomingsregeling (HOTR): 

De gemeente stelt een bedrag van maximaal € 1.000 beschikbaar voor ondernemers die extra hard getroffen zijn. Van dit bedrag betaalt de gemeente hun zakelijke gebruikersbelastingen over het jaar 2021. Denk hierbij aan de OZB gebruikersbelasting niet-woningen, rioolheffing gebruiker niet-woning, havengeld voor vaste ligplaatshouders, reclamebelasting en precariobelasting.

Ondernemers krijgen bericht

Ondernemers en instellingen hoeven geen aanvraag te doen. Wie voldoet aan de voorwaarden krijgt deze zomer bericht van de gemeente. Naar verwachting kost het de gemeente 590.000 tot 740.000 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405