Gemeente Drechterland moet klacht rondom oude vuilstort Westwoud in behandeling nemen

21 november 2022 13:00
Willem Bakker

Gemeente Drechterland moet de klacht in behandeling nemen die Stichting Ouderen Netwerk West-Friesland in maart heeft ingediend. “De Nationale Ombudsman gaat de gemeente erop aanspreken dat het zeer wenselijk is om onze klacht serieus te nemen”, aldus Willem Bakker van de stichting. “De klacht houdt in dat willens en wetens de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht door de oude vuilstort in Westwoud. Door een onafhankelijk onderzoek van Terrascan is bewezen dat er veel meer PFAS uit de vuilstort komt dan wettelijk is toegestaan.”

Het vervolgonderzoek dat door de West-Friese gemeenten is ingesteld wordt uitgevoerd door Bodemzorg. “Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus Bakker. “Zij zijn de organisatie die landelijk oude vuilstorten in beheer neemt. Bodemzorg heeft aangegeven dat de PFAS via het Markermeer naar de oude vuilstort stroomt en dat daardoor zoveel PFAS is aangetroffen. Terrascan heeft daarop een vervolgonderzoek geadviseerd.” Naast de uitspraak inzake de klachtenprocedure van gemeente Drechterland zal de Nationale Ombudsman ook een onderzoek instellen of een dergelijke situatie ook in de rest van Nederland nog voorkomt, zo laat Willem Bakker weten.

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek van Bodemzorg staat voor 2023 gepland. “Dat zal maar een heel klein deel zijn van wat Terrascan heeft geadviseerd. Het aantonen dat de PFAS uit de vuilstort komt gaat Bodemzorg juist niet onderzoeken.” Het is de stichting ook een doorn in het oog dat niet bekend is wanneer het onderzoek precies zal plaatsvinden. Gemeente Drechterland heeft zes weken om de klacht van de stichting te behandelen.

WEEFF is in afwachting van een reactie van de Nationale Ombudsman aangaande de uitspraak.

Uitzending – 19 november 2022

De Nationale Ombudsman doet uitspraak over de klacht aangaande de oude vuilstort van Westwoud. Beluister het interview met Willem Bakker hierover.

Nationale Ombudsman doet uitspraak over klacht oude vuilstort Westwoud

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405