Gemeente Hoorn doet berekening: schoonmaakkosten graffiti-tags rond de 800.000 euro

5 januari 2022 12:17
KR graffiti

Dat blijkt uit reactie van het college op eerder gestelde vragen van fractievoorzitter René Assendelft van Hoorn Lokaal. Burgemeester Jan Nieuwenburg concludeerde eerder in december, tijdens de gemeenteraadsvergadering, al dat ‘het bestrijden van het graffiti-probleem de hoogste prioriteit heeft’.

Daders bekend bij politie

In augustus, twee jaar geleden, betrapte de politie twee mannen op heterdaad. Het tweetal werd toen in verband gebracht met de tags ‘K-R’ en ‘ADOG’. Naast het strafrechtelijke traject en het verhalen van de kosten bij de daders, werd door de gemeente een dwangsom opgelegd van 5000 euro, dat drie jaar geldig is. Elke keer dat de mannen op heterdaad betrapt worden, moeten zijn een bedrag van 5000 euro betalen, met een maximum van 20.000 euro. Indien het maximum bedrag is bereikt, kan de gemeente een nieuwe dwangsom aan de graffiti-vandalen opleggen. 

De mannen werden in maart door de rechtbank veroordeeld tot taakstraffen van 50 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Ook kregen de vandalen een proeftijd van twee jaar opgelegd. Zowel de veroordeelden als de officier van justitie zijn toen tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Pas nadat het hoger beroep is afgehandeld, kan de gemeente de schoonmaakkosten verhalen.Tekst gaat verder onder video.

In augustus werd één van de daders opnieuw op heterdaad betrapt dankzij particuliere videobeelden van omwonende Jason. Eerder maakte NH Nieuws al een reportage over buurtbewoner Jason. Met zijn camerabeelden hoopt hij genoeg bewijs tegen de vandalen te verzamelen. De gemeente heeft na het ‘heterdaadje’ de dader een invorderingsbeschikking van 5000 euro verstuurd voor de eerder opgelegde dwangsom. 

K-R graffiti in Hoorn Kersenboogerd

Schadeclaim

Al die bespuitingen wekken niet alleen irritatie bij omwonenden op, maar begint ook qua maatschappelijke kosten flink op te stapelen. Veel partijen zijn gedupeerd door de graffitispuiters, die de tekens ‘K-R’ en ‘ADOG’ achterlieten. Er zijn maar liefst negen aangiftes gedaan door verschillende partijen, zoals Verenigingen van Eigenaren (VVE), particulieren, de gemeente Hoorn, Alliander en de Nederlandse Spoorwegen (NS). In totaal loopt het claimbedrag op tot ongeveer 57.000 euro.

Mediation tussen de gemeente en de graffiti-vandalen zou een sleutel kunnen zijn tot succes, maar tot op heden leiden de pogingen van de gemeente nog niet tot constructieve gesprekken met het tweetal.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405