Gemeente Hoorn doet oproep: “Ga gezellig ’te kermis’ in Zwaag”

24 mei 2023 12:20
Bron: Pixabay

De gemeente Hoorn roept bezoekers van de kermis in Zwaag komend weekend ‘gezellig te kermis te gaan’. Dit vanwege de incidenten tijdens onder meer de kermis in Wognum. Bovenop de al strenge veiligheidsmaatregelen gaan BOA’s en politie-agenten vaker surveilleren. 

Kermis stock

De oproep via Facebook wordt gedaan met de kermisincidenten van afgelopen weekend in het achterhoofd. In Wognum werden onder meer twee bezoekers mishandeld buiten het kermisterrein. Eén van hen werd mogelijk met een kettingslot geslagen, waarbij hij zijn kaken brak. 

In Hoogkarspel verliep de kermis weliswaar relatief rustig, maar kregen enkele kermisgangers een gebiedsverbod opgelegd. Verder is er sprake geweest van bedreiging en diefstal. Reden genoeg voor de gemeente Hoorn om ook kritisch naar veiligheidsmaatregelen in Zwaag te kijken.

Tekst gaat verder.

Dit weekend is het kermis in Zwaag. Een gezellig evenement voor jong en oud waar veel van onze inwoners al maanden naar…

Posted by Gemeente Hoorn on Wednesday, May 24, 2023

“Het kermisterrein is aangewezen als evenemententerrein, waar strenge huisregels gelden”, zo wordt vermeld in het Facebook-bericht. Net als andere jaren worden er beveiligers ingezet en is er ook cameratoezicht. “Verder zullen boa’s (gemeentehandhavers) en de politie wel vaker controleren. Triest dat het moet, maar we hopen vooral dat het een gezellige kermis wordt”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

En als er iets gebeurt, wil de gemeente benadrukken dat getuigen of slachtoffers vooral 112 moeten bellen. “Mensen denken dat dit alleen mag bij levensbedreigende gevallen. Maar dat kan ook bij andere incidenten. Dus doe dat vooral, onthoud ook kenmerken van de dader(s) en doe als slachtoffer altijd aangifte”, benadrukt de woordvoerder. 

Tekst gaat verder.

Dit weekend is ook de populaire en drukbezochte kermis in Venhuizen. Daar is geen sprake van extra veiligheidsmaatregelen. “Boa’s en de politie werken samen om ervoor te zorgen dat de kermis veilig verloopt”, aldus een woordvoerder van de gemeente Drechterland.

‘Rekenen op gezellige kermis’

Ook bij de Venhuizer horeca wordt gerekend op gezellige kermisdagen. “Natuurlijk hebben we beveiligers. Maar bij ons is het de afgelopen jaren altijd gezellig geweest, en daar gaan we nu ook vanuit.” Hetzelfde geldt voor burgemeester Michiel Pijl. “We rekenen op wederom een mooi kermisweekend!”

Aan het programma zal het niet liggen. Het thema bij de Pinksterkermis is Kerst. DJ’s en artiesten treden op. Er zijn kermisattracties en tijden Pinkster 3 (red. dinsdag) is de traditionele Harddraverij. 

In Zwaag is het niet anders. Een uitgebreid feestprogramma verspreid over vijf dagen. Met optredens, voetbaltoernooien en naast de kermisattracties nog volop andere kinderactiviteiten. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405