Gemeente treedt hard op: opnieuw twee drugspanden gesloten in Medemblik

9 november 2023 16:37
Bron: Politie

De gemeente Medemblik timmert flink aan de weg als het gaat om de aanpak van ondermijning én drugscriminaliteit. Opnieuw heeft burgemeester Michiel Pijl in een week tijd twee panden waar drugs(materialen) zijn aangetroffen voor langere tijd gesloten.

Toen er gisteren poolshoogte werd genomen bij een woning aan de Bottelierstraat, trof de politie een hennepkwekerij met bijna 300 planten aan. De desbetreffende woning is voor drie maanden gesloten, zo laat de gemeente Medemblik weten. 

Vijf dagen eerder, op vrijdag 3 november, was het ook al raak. Dit keer op bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk-Oost. In een bedrijfspand op de Tomatenmarkt trof de politie een grote hoeveelheid materialen aan, die bestemd zijn voor de productie van synthetische drugs. Ook dit pand is voor drie maanden gesloten.

De Tomatenmarkt is geen onbekende plek voor de opsporingsdiensten. Eerder dit jaar werden er in dezelfde straat in een garagebox én loods opvallend veel drugsgerelateerde spullen gevonden. 

Gemeente treedt hard op

Het is voor de derde keer in een week tijd dat de gemeente een drugspand voor een langere tijd sluit. Eerder deze maand sloot de burgemeester ook al een loods aan de Nijverheidsweg vanwege een grootschalige cocaïnewasserij en drogerij, gevuld met chemicaliën. Een 57-jarige man uit Purmerend, die in de loods aanwezig was, werd toen opgepakt.

Eén ding is zeker: de gemeente treedt hard op tegen drugscriminaliteit. “Het bestrijden van criminaliteit staat hoog op de agenda”, aldus burgemeester Michiel Pijl. Hij heeft het dan vaak over ‘ondermijning’, waarmee wordt bedoeld dat bedrijven door intimidatie of omkoping de dupe worden van criminaliteit.

En dat moet afgelopen zijn. Vooral – vaak afgelegen – bedrijventerreinen en buitengebieden lijken in trek voor drugscriminelen, zo blijkt uit de recente sluitingen. Om ondernemers bewuster en weerbaarder te maken, houdt Platform Veilig Ondernemen meerdere malen een campagne, genaamd ‘Veilig Buitengebied’. “Zij zijn de ogen en oren. Wij willen het veilig en netjes houden op het bedrijventerrein”, vertelde Martin Beij eerder.

Hij houdt als parkmanager van alle bedrijventerreinen in Hoorn en Medemblik een oogje in het zeil, en ontvangt regelmatig meldingen van ondernemers. Waar kunnen zij opletten? “Af en toe zie je bij een bedrijf afgeplakte ramen. Dat is al verdacht, want wat mag er niet gezien worden? Of een slang uit het raam, of een bepaalde geur.”

Liever anoniem een misdaad melden? Dat kan! Via Meld Misdaad Anoniem, zowel telefonisch als via de mail, kunnen inwoners anoniem informatie delen over onder meer (drugs)criminaliteit en ondermijning.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405