Gemeentearchief Hoorn na twintig jaar volledig in kaart gebracht

12 januari 2022 17:30

Na twintig jaar is het Westfries Archief er in geslaagd om het gemeentearchief van Hoorn van de periode 1816-1949 volledig in kaart te brengen. 218 meter aan archiefstukken is vastgelegd in bijna 19.000 beschrijvingen.

Historici, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen vanaf nu via de website van het Westfries Archief zien welke archiefstukken er zijn. Aan hen de schone taak op zoek te gaan naar bijzondere historische feiten die nog onopgemerkt zijn gebleven.

Belangrijke periode in de geschiedenis van Hoorn

Hoorn is de laatste gemeente waarvan het archief in kaart is gebracht. Eerder deed het Westfries Archief dit al voor de andere zes West-Friese gemeenten. Het archief beslaat volgens burgemeester Jan Nieuwenburg een belangrijke periode voor de gemeente Hoorn:”De negentiende eeuw, het begin van de industrialisatie, de democratisering, de eerste nieuwbouw in het Venenlaanwartier en Hoorn-Noord en daarna de oorlogsjaren. Deze periode bepaalt deels hoe Hoorn er nu uitziet.”

Beluister onderstaand het interview met Dirk Dekema, directeur van West-Fries archief over het klaren van de omvangrijke klus.

Uitzending – 8 januari 2022

Na twintig jaar is het Westfries Archief er in geslaagd om het gemeentearchief van Hoorn van de periode 1816-1949 volledig in kaart te brengen. Beluister het interview met Dirk Dekema, directeur van West-Fries archief.

Gemeentearchief Hoorn na twintig jaar volledig in kaart gebracht.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405