Gemeentehaven Enkhuizen start met nachtregister en ID-controle

7 mei 2021 14:00

De Gemeentehaven van Enkhuizen is deze maand gestart met een online register voor bezoekers die komen overnachten. In het nachtregister worden de gegevens van het schip en de opvarenden genoteerd. Het invullen van het register gebeurt tegelijk met het betalen van de havengelden.

Jaarlijks bezoeken gemiddeld tussen de 15.000 en 17.000 passanten voor de recreatievaart de haven. Voor hen is het vanaf deze maand niet langer mogelijk om de havengelden via een betaalautomaat te betalen. In plaats daarvan kunnen bezoekers terecht op een website, of kunnen zij een QR-code scannen die naast de ligplaats is opgehangen.

Op het scherm dat dan verschijnt wordt gevraagd om onder andere een naam, e-mailadres en telefoonnummer in te voeren. Daarna kan gekozen worden uit verschillende betaalmethoden, waarna het havengeld kan worden overgeboekt. Hier ontvangen de bezoekers een bevestiging van via e-mail.

’s Avonds zal een havenmeester de nieuwe bezoekers controleren op een ID-bewijs. Dit kan een ID-kaart, paspoort of rijbewijs zijn. 

De gemeente laat weten met de invoering van het betaalsysteem te voldoen aan de wettelijke verplichting om een nachtregister bij te houden. “Met het nieuwe systeem kunnen bezoekers zich zowel registreren als gelijk het havengeld betalen. Om de registratie mogelijk te maken is het oude systeem vervangen door een nieuw systeem.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844