Gemeenten begeleiden nieuwkomers op weg naar zelfredzaamheid

20 april 2022 21:45
West-Friesland

De zeven West-Friese gemeenten staan in de startblokken om de inburgering van nieuwkomers samen in goede banen te leiden. Na een aanbesteding werd onlangs een overeenkomst ondertekend met twee taalaanbieders die een lokale binding met de regio hebben.

Onder regie van de gemeenten zijn inburgeraars nog altijd vrij in hun keuze. “De gemeente gaat met de partners op basis van een assessment of intake gesprek bekijken wat het beste traject is voor de inburgeraar. Hoger opgeleiden kunnen zo bijvoorbeeld worden doorverwezen naar de Hogeschool van Amsterdam,” legt de Hoornse wethouder Al Mobayed uit.

Taal leer je pas echt op de werkvloer

Het uitgangspunt is dat nieuwkomers zelfredzaam worden. Hierbij wordt gekeken naar onderwijs, zorg, maar ook vrijwilligerswerk. Hiervoor zal onder meer worden samengewerkt met Werksaam, de bibliotheek, sportverenigingen en stichting Netwerk. “Maatschappelijke begeleiding is daarbij belangrijk. Dat is namelijk de schakel met de taalscholen.” Al Mobayed heeft het belang hiervan zelf ook ervaren:”21 jaar geleden ben ik zelf naar Nederland gekomen en heb geprobeerd via de boeken de taal te leren. Maar de taal leer je pas echt op de werkvloer, de sportschool of het vrijwilligerswerk.” Over een jaar zal de nieuwe aanpak in de West-Friese gemeenteraden worden geëvalueerd.

Onderstaand is het volledige gesprek met wethouder Al Mobayed terug te luisteren.

Uitzending – 16 april 2022

Met de nieuwe Inburgeringswet krijgen gemeenten de regie over de inburgering van nieuwkomers. Beluister het gesprek met de Hoornse wethouder Al Mobayed hierover.

Gemeenten begeleiden nieuwkomers op weg naar zelfredzaamheid

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405