Gemeenteraad Medemblik wil snel een ervaren vervanger voor zieke burgemeester

23 augustus 2022 19:13

Wat de gemeenteraad van Medemblik betreft komt er snel een ervaren en burgemeester die kan verbinden. Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen door NH Nieuws/WEEFF. Vandaag werd bekend dat Frank Streng vanwege gezondheidsproblemen zijn taken voor langere tijd moet neerleggen, en er een waarnemend burgemeester nodig is. 

Burgemeester Frank Streng deelt zonnebloemen uit aan de aanwezige nieuwe bewoners

Voornamelijk leven de fractievoorzitters mee met Frank Streng. Eind vorig jaar lag hij er ook al twee maanden uit. Bij hem is intercostale neuralgie (zenuwpijn) vastgesteld.  “Het is een persoonlijk drama voor hemzelf. Maar moedig dat hij dit besluit heeft genomen”, aldus Luiten Plekker van Gemeentebelangen. “Voor de vakantie was hij ook al toe aan rust, dan was hij ’s middags ook vaak moe. Ik wens hem een goed herstel toe”, vertelt VVD-er Jack Stam.

Dat hij niet wordt vervangen door een loco-burgemeester staat voor alle partijen buiten kijf. CDA-fractievoorzitter Els van den Bosch: “Het is goed om Frank Streng tijdelijk te vervangen. Dat geeft hem rust, maar ook het nieuwe college die niet gelijk extra werk op het bord krijgt.”

Zware tijden in Medemblik

En dus wordt er vooruit gekeken. Het is onduidelijk hoelang de burgemeester uit de roulatie ligt. En ondertussen zijn de problemen in Medemblik groot. De gemeente moet zes miljoen euro bezuinigen om te voorkomen dat de provincie de regie in handen neemt. De ambtelijke organisatie moet worden verbeterd, en ook binnen de raad verloopt de samenwerking stroef.

Binnenkort volgt een gesprek met Commissaris van de Koning over een tijdelijke opvolger. “Het is belangrijk dat alle partijen eenheid tonen en laten zien waar de Medemblikse politiek voor staat”, legt Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik uit. 

Hoe nu verder?

Maar wat voor vervanger zoekt de raad? “We hebben een krachtig iemand nodig. Iemand die niet alleen op de winkel past, maar iemand die ervoor gaat”, aldus Silva Visser van de ChristenUnie. “We moeten een vervanger hebben met ervaring, die stevig in z’n schoenen staat”, vertelt VVD-er Stam. 

Een ander woord dat veel valt is verbinding. “We zoeken een verbinding op persoonlijk en inhoudelijk niveau”, stelt Luiten Plekker van Gemeentebelangen. “Iemand die verbinding zoekt met inwoners en de gemeente, oppositie en coalitie, maar waar mogelijk ook de West-Friese cultuur kent”, vult Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik hem aan.

‘Het is niet zo ingewikkeld’

D66-fractievoorzitter Geert Mos vertrouwt erop dat het goedkomt. “Het is niet zo’n ingewikkelde situatie. Er komt een gesprek met de Commissaris van de Koning. Die weet van de hoed en de rand. De beschikbare waarnemers zijn vaak al ervaren mensen. Het is vooral belangrijk dat er snel iemand komt.”

Wanneer het gesprek met Commissaris van de Koning Arthur van Dijk plaatsvindt, is nog onduidelijk. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405