Gerestaureerde en enige overgebleven viskaar onthuld in Hoorn: “Prachtig stukje historie”

1 september 2023 21:31
Bron: Benno Ellerbroek

Met de oude hoofdtoren op de achtergrond is vanmorgen een tientallen jaren oude viskaar onthuld in de haven van Hoorn. Deze historische bewaarplaats voor vis lag lange tijd half gezonken in de haven en was er slecht aan toe, maar is inmiddels helemaal gerestaureerd. “Het is prachtig dat we dit stukje historie samen hebben opgeknapt en dat de viskaar nu weer kan worden bewonderd”, zegt de Hoornse wethouder Axel Boomgaars van Erfgoed en Cultuur.

Gerestaureerde Viskaar in Hoorn

Het onthullen van de viskaar ging vanmorgen rond 11.00 uur gepaard met een brul in de marifoon door de wethouders Boomgaars en René Assendelft. Hierna werd het schip in de haven gevaren door twee Hoornse schouwen en een Staverse Jol.

Op de nieuwe plek van de historische viskaar wordt een informatiebord neergezet, waarbij de bezoekers kunnen lezen dat deze kist – die ook aalbun of viskas(t) wordt genoemd – bedoeld is om vis leefbaar te houden en zo vers bij de consument te brengen.

De viskaar lag tussen 1980 en 2000 in de Vluchthaven aan de Veermanskade, en is dankzij meerdere partijen opgeknapt.

Volgens wethouder Assendelft is de enige overgebleven bewaarplaats voor vis, die vooral gebruikt werd in de jaren 50, een extra toeristentrekker voor de haven, opgeknapte kades en toekenning van de Blauwe Vlag. “Een aantrekkelijke haven is belangrijk voor al onze inwoners.”

Ambacht wordt in stand gehouden

Volgens een woordvoerder van gemeente Hoorn vertelt de viskaar iets over de geschiedenis en het visserijverleden. “Hoorn was lange tijd een belangrijke visserijhaven. Op deze manier maakt de viskaar weer onderdeel uit van het historische havenlint van Hoorn. Omdat de viskaar iets meer in de binnenstad ligt, is het ook een mooie verbinding met onze historische binnenstad en haven.”

Wethouder Axel Boomgaars van Hoorn vult daarbij aan dat de oude bewaarplaats ook een maatschappelijk doel dient, omdat Leerwerkbedrijf Oostereiland de restauratie uitgevoerd heeft. “Op deze manier wordt een ambacht in stand gehouden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405