Gevaarlijke oversteekplaats basisschool in Midwoud, ouderraad pleit voor zebrapad

25 januari 2023 06:15
Bron: Aangeleverd

Al langere tijd strijdt de ouderraad van basisschool De Koet in Midwoud voor maatregelen bij de oversteekplaats richting de hoofdingang. Langsrijdende auto’s in combinatie met overstekende kinderen zorgt daar voor een gevaarlijke situatie. Een zebrapad zou uitkomst moeten bieden. “Je moet er niet aan denken dat er iets ernstigs gebeurt met zo’n kleintje.”

De oversteekplaats in Midwoud De Koet basisschool

Afgelopen vrijdag nodigde de ouderraad twee raadsleden van Hart van Medemblik uit om de situatie met eigen ogen te komen bekijken. Zij zagen ter plekke hoe een klein kind wilde oversteken en nog net door de moeder kon worden tegengehouden.

Rondom De Koet zijn twee parkeerplaatsen: aan de achterkant van de school en op het Cor Druifplein. Vanaf het Cor Druifplein moet worden overgestoken naar de hoofdingang, waarvan vooral de onderbouw gebruik maakt. En juist daar kruist de weg met auto’s die naar de andere parkeerplaats op weg zijn. 

Zebrapad

Midwouder Antoinette Sinnige is voorzitter van de ouderraad van De Koet. “Onze vorige directrice heeft zich er ook al druk over gemaakt, maar dat is nooit op iets uit gelopen. Ik snap niet zo goed waarom daar nog geen zebrapad ligt. Het is een rare situatie, waarbij auto’s voorrang hebben. Sommige auto’s stoppen als ze kinderen zien, anderen rijden door. Met een zebrapad zou alles duidelijk zijn. Je moet er niet aan denken dat er iets ernstigs gebeurt met zo’n kleintje.”

Hart van Medemblik-raadslid Niels de Waal was vorige week vrijdag aanwezig. “Op dit moment is de kans groot dat het een keer misgaat. Dat mag niet gebeuren. Er zou op zijn minst een voor alle weggebruikers duidelijke oversteekplaats voor de hoofdingang moeten worden gerealiseerd. Een permanente oplossing die niet afhankelijk is van de beschikbaarheid van mensen, zoals dat met klaar-overs bijvoorbeeld wel het geval is. Een zebrapad ligt daarom het meest voor de hand.”

Motie ingediend

De Waal heeft een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat het zebrapad er gaat komen. Daarnaast wil hij dat de beplanting die het zicht voor overstekende jeugd ontneemt, wordt verwijderd. “Het is een probleem waar relatief eenvoudig en goedkoop iets aan gedaan kan worden. Wij zijn echt geschrokken van wat we hebben gezien. Dan kun je niet niets doen. De veiligheid van kinderen moet voorop staan.” 

Over de motie wordt op 16 februari in de gemeenteraad gestemd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405