GGD tevreden over prikpilot bij IJsbaan de Westfries: “Iedere avond zijn de vaccins op”

31 mei 2021 15:00

Op de vaccinatielocatie in Hoorn startte de GGD Hollands Noorden op 1 april met een prikpilot: in plaats van 3.000 moest het mogelijk zijn om 4.500 prikken per dag te zetten. De GGD is tevreden over de pilot, maar zet in de praktijk nog niet het maximale aantal prikken. De prikpunten zijn afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins, maar dat wordt komende week opgeschaald. Er moeten dan 8.000 prikken per dag gezet worden in Noord-Holland Noord.

Na Middenmeer, Alkmaar en Den Helder, opende de GGD Hollands Noorden in april een vaccinatielocatie in Hoorn. Op deze locatie werd als proef extra mankracht ingezet op de administratieve handelingen. Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om dagelijks 1.500 prikken meer te zetten dan op de andere vaccinatielocaties in Noord-Holland Noord.

“Wij zijn tevreden over het verloop van de pilot”, vertelt GGD-woordvoerder Harry Katstra vandaag. Al is het maximale aantal van 4.500 prikken per dag in de praktijk nog niet gehaald. Dat komt omdat dat aantal vaccins niet beschikbaar is voor de priklocatie in Hoorn. Volgens Katstra is er wel ‘genoeg personeel en genoeg ruimte’ om meer prikken te kunnen zetten. 

Alle plekken bezet

Ook alle beschikbare plekken voor een vaccinatie worden in Hoorn benut, zo vertelt Katstra. “Op basis van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar zijn worden de afspraken gemaakt en elke avond zijn alle vaccins op.” 

Hoeveel prikken er dagelijks wel gezet worden in Hoorn kon Katstra niet zeggen. “We schalen steeds meer op. Volgende week kunnen we in heel Noord-Holland Noord ruim 8.000 prikken per dag zetten.” Dat komt neer op 56.000 prikken per week. Voor heel Nederland staan er deze week 1.011.335 prikken gepland.

De totale prikcapaciteit in Noord-Holland Noord is 11.000 prikken per dag. De werkwijze in Hoorn is volgens Katstra ‘waar mogelijk’ overgenomen in Alkmaar en Middenmeer. Op de locatie in Den Helder was daar geen ruimte voor.

Dat betekent dat de prikcapaciteit in Alkmaar en Middenmeer iets hoger is geworden dan 3.000 prikken per dag. “Of wij ooit onze max kunnen benutten hangt af van het aantal beschikbare vaccins”, benadrukt Katstra nogmaals. “Alles valt of staat met de beschikbaarheid van de vaccins.” 

Bij de GGD Gelderland-Midden helpt Defensie vanaf vandaag mee met prikken. Harry Katstra laat weten dat dit voor Noord-Holland Noord nog niet staat te gebeuren, omdat hier voldoende personeel beschikbaar is.

Eerder maakte NH Nieuws een reportage over de prikpilot in Hoorn:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405