Gitaarleraar Edwin de Herder emigreert, maar toch níet per zeilboot

23 juni 2024 11:11
Bron: WEEFF / Sander Huisman

Het leek hem een romantisch beeld; met de zeilboot de haven van Hoorn verlaten en emigreren naar Noorwegen. Muzikant en gitaarleraar Edwin de Herder (61) uit Hoorn vertrekt deze week met zijn geliefde Sylvia naar het Noorse Risør. De emigratie gaat door, maar niet per zeilboot moest hij afgelopen week concluderen. Verslaggever Sander Huisman ging op bezoek op zijn zeilboot.

“Het is een recreatieschip, niet voor op de Noordzee!”, had Edwin al meerdere malen van bevriende ervaren zeilers te horen gekregen. Maar in zijn hoofd was het altijd mooi weer op de Noordzee. Dus zou hij niet één keer, maar twee keer de oversteek maken met een zeilboot. Het romantische beeld van zeilend emigreren naar Risør in Noordwegen was daarmee compleet.

Met zijn boot de Vuurdanser was Edwin een week geleden al begonnen met dat romantische verhaal. De tocht kwam toen echter niet verder dan de haven van Enkhuizen. Toen de motor daar even kuren had, wilde de opstapper Marcel de gok niet wagen om door te varen naar Harlingen. De motor moest worden nagekeken, dus keerde Edwin terug naar Hoorn.

De tocht terug was onstuimig. Met windkracht 7 op het Markermeer kan het soms aanpoten zijn op een zeilboot. Edwin hoorde tijdens de tocht meerdere keren de tips van zeelui uit zijn omgeving: “Het is een recreatieschip, Edwin!” Dus besloot hij met de trein te emigreren. 

Het vervoeren van zijn twee bootjes naar Noorwegen bleek te duur, dus werd snel al besloten: de Vuurdanser gaf hij aan zijn zoon, zijn babyblauwe boot Jan werd binnen één dag verkocht. En net als huizen – één van de redenen van zijn emigratie – zijn ook boten in Noorwegen goedkoper dan in Nederland.

Bekijk meer afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844