Goede hoop op versoepelingen: ‘vanaf 1 juli weer attracties op de kermis’

18 juni 2021 11:21

De draaimolen, grijpkranen en het reuzenrad, ze lijken binnenkort weer te verschijnen op de kermis. “Het lijkt erop dat vanaf 1 juli de meeste Noord-Hollandse dorpskermissen door kunnen gaan”, vertelt Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond. De grote vraag is wel hoe de kermissen er straks uit zien. Dat valt of staat met de versoepelingen voor de anderhalve meterregel. In Hoorn is een sprankje hoop op een kermis in de binnenstad, terwijl de dorpskermis in Wervershoof wederom op een omheind terrein plaatsvindt.

Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond hoopt dat premier Rutte vanavond meer duidelijkheid geeft over de kermissen. “Ik verwacht dat de datum van 1 juli vanavond genoemd wordt”, zo vertelt hij.

De laatste ‘normale’ kermis was volgens Boots in oktober 2019. De noodzaak om de attracties weer te laten draaien, wordt volgens Boots steeds hoger. “U mag van mij aannemen dat de reserves fors aangetast zijn.” Daarover deed exploitant Edwin Vader vorig jaar zijn verhaal. In 2020 kon hij slechts zeven keer zijn attracties opbouwen, terwijl dat voor 76 keer op de planning stond. Als klap op de vuurpijl kwam er een vuurwerkverbod, zodat zijn inkomsten voor de winter ook verdampten.

Hoornse kermis

De Noord-Hollandse kermissen waren vorig jaar vooral te vinden op afgesloten terreinen. De vraag is of dat dit jaar weer nodig is. De grootste kermis van onze provincie is in Hoorn (7-16 augustus). Achter de schermen ligt de hoop op een klassieke binnenstadskermis. Maar of dat mogelijk is valt of staat met de afstandsregel, zo vertelt gemeentewoordvoerder Marieke van Leeuwen. “Wij willen het liefst dat het in de binnenstad is, dat is de beste plek met de meest fantastische sfeer, maar het moet wel veilig kunnen.”

Van Leeuwen vertelt dat de Hoornse kermis op de populaire avonden duizenden mensen trekt. “Met de afstandsregel is dat niet te handhaven.” De gemeente lijkt de beslissing niet veel langer vooruit te kunnen schuiven. “We moeten binnen twee weken een definitieve knoop doorhakken.” Als er geen zicht is op het afschaffen van de anderhalve meterregel, lijkt het erop dat het dit jaar wederom een kermis op parkeerterrein het Pelmolenpad wordt.

Lees verder onder de foto.

Volgens Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond zijn de meeste kermisaanvragen door Noord-Hollandse gemeenten gehonoreerd. Maar kermisorganisatoren lijken te worstelen met de invulling van het kermisterrein: wat mag wel en wat mag niet?

“Als je buiten een dorp staat, waar je gelijk het weiland in kijkt hoeft het terrein ook niet worden te omheind”, zegt Boots. Voor Edwin Vader, kermisexploitant van veel West-Friese kermissen, zijn de regels verwarrend. Hij speelt op safe en kiest in het geval van Wervershoof (15-17 augustus) voor een omheind terrein, wederom bij sportpark De Westrand.

Aan de rand van het dorp

“De spelregels zijn voor ons nog niet helemaal optimaal. We zitten met een beperkt aantal mensen per vierkante meter”, verklaart Vader. Hij verwacht dat ook de Medemblikker kermis (29 juli – 2 augustus) weer bij de Vooroever opgebouwd wordt. 

De gemeente Medemblik bevestigt dat de kermissen in Wervershoof en Medemblik op dezelfde plek komen als vorig jaar. Verder staan er nog drie andere kermissen op de planning in de gemeente: Zwaagdijk-West, Hauwert en Abbekerk. “Daar komen wel attracties, maar of de kermis omheind wordt weten we nog niet”, aldus woordvoerder Elma Greven. De woordvoerder zegt dat voor deze locaties rekening wordt gehouden met de versoepelingen.

Post-corona kermissen

Voor een aantal West-Friese kermissen staat inmiddels een ‘post-corona editie’ op de kalender. Later dit jaar is het nogmaals kermis in Venhuizen (17-19 september) en Hoogkarspel (22-26 september).

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405