Golfsurfen is goed voor kinderen met Down, autisme en ADHD

7 mei 2020 20:49
Golfsurfen voor kinderen met down autisme adhd

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat golfsurfen een positief effect heeft op de levenskwaliteit van kinderen met Down, autisme en ADHD.

“Golfsurfen doe je met een plank zonder zeil dat met een touwtje aan je enkel vastzit. Daarop lig je en glij je met de golven mee. En als dat goed lukt kun je ook staan,” legt Suzanne van den Broek van Surf Project aan WEEFF Radio uit.

“Het is een heerlijk gevoel om met de golven mee te glijden. Je kunt ermee ontspannen omdat je alles om je heen vergeet.”

Speciaal programma ontwikkeld 

Voor kinderen met Down, autisme en ADHD is het niet altijd even makkelijk om aan dit soort stoere sporten mee te doen.

“Er is een veilig en gestructureerd programma ontwikkeld waardoor het wel toegankelijk is voor hen,” vertelt Suzanne van den Broek van Surf Project. “Ze hebben er veel baat bij dat ze ook de zee in kunnen net zoals alle andere kinderen.”

Veiligheid voorop bij het golfsurfen

Om het veilig te houden wordt elk kind door een vrijwilliger begeleid. Ook is het belangrijk dat de kinderen van te voren precies weten wat er tijdens de les gebeurt.

De wispelturigheid van de zee maakt het een uitdagende sport. “Des te groter de overwinning als het lukt. Maar het gaat er vooral om dat ze plezier maken.”

Geen golfsurfen door coronacrisis

Helaas liggen door de coronacrisis de lessen nu stil. “De begeleiders moeten dicht bij de kinderen kunnen komen om ze te kunnen helpen en dat mag nu niet. We hopen in het najaar weer te kunnen surfen. Maar als de 1.5 meter regel van kracht blijft zullen we nog even moeten wachten. Net nu het onderzoek heeft aangetoond dat het heel goed is voor de kinderen.”

Sponsoren en donateurs gezocht

Voor het geven van de lessen is de organisatie afhankelijk van sponsoren en donateurs. Momenteel is er budget om elk kind drie tot zes lessen te geven. “We willen dat graag omhoog helpen juist nu we gezien hebben dat het de kinderen zo goed doet.”

Uitzending – 2 mei 2020

Suzanne van den Broek van Surf Project vertelt over de wetenschappelijk bewezen voordelen van golfsurfen voor kinderen met Down, autisme en ADHD.

Golfsurfen voor kinderen met down, autisme en ADHD

Wie een donatie wil doen om het aantal golfsurflessen per kind te verhogen, kan dat doen via Surfproject.nl.