Groenprojecten in Hoornse wijk Risdam-Noord wekken interesse van andere gemeenten

12 september 2021 11:45
Buurtgroep Risdam-Noord Groen

Buurtgroep Risdam-Noord Groen initieert en onderhoudt meerdere projecten in de wijk op het gebied van biodiversiteit. Ook vanuit andere gemeenten wordt interesse hiervoor getoond.

“We hebben onlangs een woningcorporatie uit Alkmaar op bezoek gehad en zelfs mensen uit Abbenes. Maar ook in onze gemeente gonst de naam van de buurtgroep positief rond. Maar dat mag ook wel als je ziet wat alle buurtbewoners hier doen.” aldus Ted van der Bruggen. Vijf jaar geleden merkte Van der Bruggen op dat het kaler werd in de wijk en dat er bomen verdwenen.

Gemeente Hoorn adviseerde hem om een buurtgroep te starten. De kerngroep is inmiddels uitgegroeid tot twaalf mensen, aangevuld met een commissie van Raad en Daad. “Op de vrijwilligersdag die we laatst organiseerden waren 22 mensen. Daar proefde ik de lekkerste bowl uit mijn leven met fruit uit de eigen wijk. En Hans Timmerman van Mak Blokweer daagde ons daarbij uit met een quiz.”

Leekerbos

In de noordwesthoek van de wijk bij het Leekerpad en de Kromme Elleboog verrijst het Leekerbos. “Het was een rommelig gebied. Aannemers hadden daar onder meer wat dingen opgeslagen. We zijn begonnen met het planten van 300 bomen en struiken. En het grootste bijenlint van Hoorn, 320 meter lang, is ingezaaid.

Het enthousiasme is overgeslagen naar de gemeente die er nu een parkachtige omgeving van maakt.” Bij de Ossenweide is een stuk openbaar groen geadopteerd door buurtbewoners en getransformeerd tot een theekruidentuin. “En sinds een half jaar hebben we ook de Historische Fruittuin Zwaag. Dat begon met zes fruitbomen in het openbaar groen. Maar inmiddels staan hier ook 150 fruitstruiken. Dezelfde als hier in de jaren ’20 stonden.”

Theekruidentuin

Struinen langs tuinen

Er zijn in de wijk ook nog talloze kleinschalige projecten. Zo hebben de schoolpleinen in de wijk een heel ander aanzicht gekregen met de aanleg van moestuinen. “Ook is er de actie Struinen Langs Tuinen geweest om de verstening terug te dringen. Daar waren gratis plantjes te krijgen. Vorig jaar november hebben we ondanks corona een zadenmarkt kunnen organiseren waar zaden geruild konden worden en gratis meegenomen,” somt Ted van der Bruggen enkele van de projecten op.

Bij de Zwanenbloem is de beplanting ook weer teruggekomen. “De toegangsweg is inmiddels zeer bloemrijk. Dat geeft een heel ander aanzien van de wijk en bovendien interessant voor insecten en vlinders.”

Hittestress

Op deze manier probeert de buurtgroep de verstening in de wijk terug te dringen. “Dat is hard nodig ook,” meent Van der Bruggen. “Het zorgt voor een betere hemelwaterafvoer. En op de hittestresskaarten van het Hoogheemraadschap zie je dat de wijk al behoorlijk door de hitte wordt bevangen. Andere wijken in Hoorn die wat groener zijn hebben hier duidelijk minder last van.”

“Iedereen gaat tegenwoordig op vakantie naar een groene bestemming. Dat proberen we in onze eigen wijk te creëren. Zodat je je thuis voelt, ontspannen raakt en dat het een omgeving is die uitnodigt om in te bewegen.”

Uitzending – 4 september 2021

Buurtgroep Risdam-Noord Groen initieert en onderhoudt meerdere projecten in de wijk op het gebied van biodiversiteit. Ook vanuit andere gemeenten wordt interesse hiervoor getoond. Beluister het interview met Ted van der Bruggen.

Groenprojecten in Hoornse wijk Risdam-Noord wekken interesse van andere gemeenten

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844