‘Groentesnijderij Hessing Zwaagdijk gaat komende zomer dicht’

16 januari 2024 16:00
Bron: NH Media

Groentefabriek Hessing in Zwaagdijk-Oost sluit deze zomer de deuren. Dat zeggen medewerkers die vanmiddag tijdens een personeelsbijeenkomst door de directie zijn bijgepraat. Bij de fabriek van het familiebedrijf werken honderden werknemers. De volledige productie zal naar de nieuwe fabriek in Venlo verhuizen, ondersteunende functies blijven wel in Zwaagdijk. 

Fabriek Hessing in Zwaagdijk-Oost

De directie zou vanmiddag aan het personeel hebben medegedeeld dat de fabriek deze zomer dichtgaat. Directeur Frank Hessing wil nog niet op de zaken vooruit lopen. “Wij hebben twee interne bijeenkomsten deze namiddag waarbij we onze toekomstplannen vertellen. Ik kan er op dit moment nog niks over zeggen.” 

Op de locatie in Zwaagdijk-Oost rollen er dagelijks duizenden kant-en-klaar gesneden groente, fruit en verspakketten van de band. Het familiebedrijf heeft nu ruim 1500 medewerkers en verschillende vestigingen in Nederland en Duitsland en is daarmee één van de grootste leveranciers van vers gesneden groentes en fruit. 

Extra kosten, afnemende vraag en inflatie

Medewerkers die na afloop naar buiten komen, hebben een informatiegids meegekregen waaruit blijkt dat het bedrijf in zwaar weer zit. “Hessing is de afgelopen tijd met diverse uitdagingen geconfronteerd: de vertraagde opstart in Venlo (nieuwe fabriek, red.) zorgt voor extra kosten, de vraag naar producten neemt af en onze kosten stijgen door inflatie.”

En dus ziet het bedrijf zich genoodzaakt om de productielocaties in Zwaagdijk uiterlijk voor de zomervakantie te sluiten. “Verspakketten zal uiterlijk eind 2024 sluiten. De volledige productie zal naar Venlo verhuizen.”

Nieuwe fabriek in Venlo

Afgelopen jaar opende een nieuwe fabriek in Venlo. Een project waar drie jaar aan werd gewerkt en door het bedrijf als ‘meest duurzame fabriek van Europa’ bestempeld wordt. Hessing wilde toen het aantal productielocaties uitbreiden. “Venlo was uiteindelijk de meest logische keuze, dichtbij de grootste tuinbouwgebieden van Nederland en dichtbij onze klanten”, zei directeur Frank Hessing eerder daarover. 

Wat de verdere gevolgen zullen zijn van de sluiting, wordt later duidelijk. 

Familiebedrijf Hessing bestaat sinds 1968 en werd opgericht door Jan Hessing die in de schuur achter zijn huis de eerste groenten snijdt. Het bedrijf groeit snel en neemt bedrijven in Nederland en Duitsland over. De groentesnijderij groeit uit tot een bedrijf met ruim 1500 werknemers en meerdere locaties. Wekelijks rollen er meer dan 7 miljoen verse groenteverpakking van de band, van wokgroenten tot salades en meer. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405