‘Grootste Songfestivalfan’ Niek organiseert speciale finale-avond bij café in Hoorn

8 mei 2024 19:13
Bron: Shutterstock

Niek Heijne uit Hoorn is één van de grootste fans van het Eurovisie Songfestival. Tijdens de finale op zaterdag organiseert hij in het Hoornse café ’t Kroegie voor de vierde keer ‘Het Eurovisie Songfestivalfeest’. “Ik denk niet dat we gaan winnen, maar we veroveren zeker een plekje in de top 10.”

De avond in Hoorn is een relatief jonge traditie, die elk jaar serieuzer wordt. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Niek. In 2019 begon hij met het organiseren van het feestje. “Ik snap zelf ook niet goed waar ik mijn songfestivalgekte vandaan heb, want mijn vrienden en familie hebben er niets mee.” Zelf had hij heel erg de behoefte om gezamenlijk naar het Songfestival te kijken. “In Hoorn was er geen gezamenlijk kijkfeestje, daarom heb ik besloten om het dan maar zelf te gaan organiseren.”

Songfestival-politiek: waarom geen Rusland, maar wel Israël?

Zelf weet hij ook niet waar zijn liefde voor het songfestival vandaan komt. “Voor mij gaat om het hele politieke spel er omheen. De songfestivalgekte begint bij mij een maand van tevoren, dan ga ik alle liedjes luisteren en op zoek naar de politieke ophef rondom het Songfestival”, vertelt de Horinees. Want ook dit jaar spelen er allerlei politieke kwesties: “Waarom is Rusland bijvoorbeeld een paar jaar geleden wel uitgesloten, maar Israël dit jaar niet?”

Het is alweer de 68e editie van het Eurovisie Songfestival.”Het festival draait om de vereniging van Europa.” Niek verwondert zich al zijn hele leven over hoe het festival niet politiek probeert te zijn, maar dat eigenlijk toch wel is. “Ook dit jaar zijn er weer hele strenge politiek gerelateerde regels.”

Meestal heeft de act met de meeste gekkigheid ook het grootste statement. “Politiek en muziek is bij het Songfestival altijd verweven met elkaar, terwijl de organisatie zelf beweert van niet.” Dat maakt het voor hem interessant. Volgens Niek is het songfestival met niets anders te vergelijken. “Het is een uniek evenement.”

Europapa te wild, let op naakte Fin en Kroatië favoriet

Voor hem zijn de Balkan landen altijd favoriet. “Omdat zij vaak op een unieke manier hun eigen culturele vertegenwoordigen.” Kroatië staat ook voor hem op nummer één. “Zij laten echt hun eigen geluid horen door middel van rock muziek en doen dat dus heel erg leuk”, vult Niek aan. De verwachting is dat Kroatië dit jaar gaat winnen.

De gekste inzending is volgens hem die van Finland. “Het land wordt vertegenwoordigd door een bijna naakte man. Je kan nog net niet zijn geslachtsdeel zien”, vertelt hij lachend.

De vraag is natuurlijk of Joost Klein met ‘Europapa’ kans maakt op de winst. Niek denkt dat de artiest door de bookmakers overschat wordt. Ook is hij bang dat de boodschap achter het liedje niet voldoende wordt begrepen door het publiek. “Het is zeker een leuk liedje, maar ik denk dat het voor de jury te heftig is”, zegt hij. Toch denkt hij dat Joost Klein met gemak de finale haalt. “Zolang Joost de finale haalt, maakt het mij verder niet uit of hij wint.”

Eten, quiz en dansen op songfestivalliedjes

De uitzending van het Eurovisie Songfestival wordt ondersteund door commentaar van Niek zelf. “De kroegeigenaar vond dat we iets extra’s moesten doen naast het alleen maar samen kijken.” Ook voor hem zelf is het een verrassing hoe druk het gaat worden. “Na afloop draaien we de hele nacht door de songfestivalliedjes, dus iedereen kan lekker komen dansen”, zegt Hoorns grootste Songfestivalfan.

Deze keer is het mogelijk vooraf aan de finale te komen eten. “Op het menu staat soep en brood, want dat is lekker makkelijk en vervolgens is er een quiz”, aldus Niek. “Om een plaats te krijgen moet je je wel vooraf aanmelden bij het café.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844