Grote drugscontrole in Koggenland levert niks op: “Alles verliep vlekkeloos”

24 november 2021 16:06

Er zijn geen bijzonderheden aangetroffen na een integrale controle in Koggenland die gisteren plaatsvond. Dat meldt de gemeente. In het kader van het programma ‘Veilig Buitengebied’ werden door de politie en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord op meerdere adressen controles uitgevoerd. “De controle was preventief bedoeld om een beter beeld te krijgen van de drugscriminaliteit in onze gemeente.”

Drugslabs in provincie

Vorig jaar werd er nog een grote drugslab aangetroffen in Berkhout. De eigenaar van de loods wist van niks, maar tot nu toe lijkt de controle positief uit te pakken. In Koggenland zijn er veel buitengebieden, die interessant kunnen zijn voor drugscriminelen.

“Eigenaren van leegstaande schuren en loodsen in het buitengebied zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminelen, omdat afgelegen loodsen en schuren zeer geschikt zijn voor de productie van drugs”, aldus woordvoerder Lynn Noppen tegen NH Nieuws. De aanleiding was een dergelijke controle in de gemeente Hollands Kroon enkele weken geleden.

Ook burgemeester Monique Bonson kijkt positief terug. “Landelijk gezien nemen criminele activiteiten helaas toe in buitengebieden. Door de uitgestrektheid van de buitengebieden kunnen criminelen er vaak ongezien opereren. Ondernemers kunnen deze problemen niet alleen aanpakken.” Volgens haar biedt een samenwerking tussen publieke en private partijen “een goede oplossing”.

Veel buitengebieden

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft om dit te realiseren een speciale aanpak ontwikkeld, het programma ‘Veilig Buitengebied’. “De gemeente Koggenland doet vanuit een preventief oogpunt mee, omdat er veel buitengebieden in onze gemeente zijn”, zegt Bonson.

De bezoeken bij verschillende boerderijen richtten zich onder meer op het naleven van milieu- en vergunningsregels en andere misstanden, laat de gemeente weten. “Alle betrokkenen werkten goed mee en de samenwerking werd als positief ervaren.”

Bewustzijn creëren

Verder wil de gemeente met dit programma het bewustzijn onder de bewoners vergroten om te voorkomen dat ze met de verkeerde mensen in zee gaan. “Op die manier hopen we dat ze signalen eerder kunnen opvangen”, legt Noppen uit. “Zo brengt de productie van drugs niet alleen gevaren met zich mee, maar zijn ook de gevolgen vaak voor rekening van
de eigenaar of bewoner.”

Noord-Hollandse gemeenten kunnen deelnemen aan dit programma, dat als doel heeft om het buitengebied weerbaar te maken en om te voorkomen dat schuren, loodsen en bedrijfsgebouwen door drugscriminelen in gebruik worden genomen voor drugspraktijken. De controle in de gemeente Koggenland maakte deel uit van dit programma.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844